FOTO by Instagram @paramano.gr / @thecloglife

Moda

Klompe – spoj tradicije i mode!

admin 21. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Neki povijesni izvori navode da klompe datiraju još iz doba Rimskog Carstva, a stručnjaci tvrde da su nastale negdje oko područja Baltika. Ove dugovječne drvene cipele vraćaju se u modni svijet na velika vrata!

Zara 599,90 kuna

Na spomen klompi, ovih izgledom autentičnih i jedinstvenih cipela, odmah nam na pamet padnu Nizozemska, vjetrenjače, nizozemske narodne nošnje i tulipani.

Zara 349,90 kuna

Ove legendarne cipele osvojile su svijet sedamdesetih godina 20-og stoljeća, u eri koja je imala tendenciju, slično kao danas, povratka u prirodu, korištenja prirodnih materijala u odijevanju i buđenja svijesti o okolišu.

Danas nas, pogotovo u ovoj COVID-19 eri, osvajaju svojom udobnošću i ležernošću. Iako se njihov izgled konstantno mijenjao sve do danas, klompe su zadržale svoj prvobitni izgled.

Danas se koriste u brojnim medicinskim ustanovama jednako kao i u kućnoj upotrebi, a sve ih češće viđamo i u streetstyle kombinacijama.Ove sezone klompe su doživjele svoj veliki comeback na modnu scenu.

Zara 449,90 kuna

Nose ih it djevojke poput Alexe Chung, Camille Charrière, Leandre Medine Cohen, a nosila ih je i Carrie Bradshaw u omiljenom Seks i Gradu.

Svakako najistaknutije zemlje koje se ističu po klompama su Nizozemska i Švedska. U Nizozemskoj su one postale nacionalni i turistički simbol, dok i danas nizozemski poljoprivrednici i vrtlari koriste klompe kao svakodnevnu obuću zbog udobnosti i komfora.

Nizozemska je od svojih tradicionalnih cipela napravila pravu turističku atrakciju, koja Nizozemcima svakodnevno puni gospodarski budžet, a ujedno su i nacionalni ponos. Izrađuju se razni suveniri, slike s klompama, replike malenih klompi, a svi gradovi u nekom dijelu imaju postavljeni simbol klompi.

Zara 549,90 kuna

Prema legendama i usmenim predajama, koje još danas svojim unukama i unucima prepričavaju stare generacije Nizozemaca, klompe su nekada predstavljale simbol siromaštva i neimaštine.

Klompe je nosio najsiromašniji sloj društva, oni koji nisu imali novaca za neke bolje i udobnije cipele, a prema francuskim pričama nosili su ih ljudi sa sela koji su radili na poljima i vinogradima, poljoprivrednici i niži stalež tadašnje Francuske.

Mango 449,90 kuna

Budući da su tada izgledale još estetski neprivlačno bila je velika sramota nositi obuću ovog tipa.

Tko bi rekao da će klompe jednoga dana doživjeti kopernikanski obrat i par stoljeća kasnije postati cipele ljubiteljica mode i stila!