Putovanja

Klasičnom muzikom protiv partijanja na plaži…

admin 18. lipnja 2024.

Ovaj grad uveo je odličnu metodu u borbi protiv razuzdanih partijanera

Posljednjih nekoliko godina policija u finskom gradu Espoo koristi intrigantnu taktiku kako bi spriječila mlade da se zabavljaju na lokalnoj plaži – puštajući klasičnu glazbu iz zvučnika.

Iako još ne postoje znanstveni dokazi da današnja mladež ima averziju prema klasičnoj glazbi, policija u Espoou je pronašla metodu za koju se kunu da djeluje, a u prilog tome ide i činjenica da istu metodu koriste već šest godina.

Na kraju školske godine plaža u četvrti Haukilahti u Espoou postaje popularno okupljalište mladih željnih zabave do kasnih noćnih sati. Lokalne su vlasti pokušale s brojnim drugim metodama rastjerati mlade, ali ništa nije uspjelo tako dobro kao klasična glazba poput Straussa, Vivaldija ili Schuberta. 

Početkom lipnja lokalna policija postavi nekoliko jakih zvučnika na mjesta gdje se mladi okupljaju i čim Sunce krene zalaziti oni se pale i kreću valovi klasične glazbe.

“Iz nekog razloga klasična glazba ne privlači mlade ljude i oni se drže podalje od mjesta gdje ju čuju. Nama je bolje jer mladi ne uništavaju naše plaže, a posjetioci ujutro mogu uživati u čistim plažama bez smeća i praznih boca” – izjavio je Mikko Juvonen iz policijske uprave tog grada.

Prije uvođenja metode klasične glazbe prije šest godina, Haukilahti je bio popularno okupljalište za zabave za kraj polugodišta koje su za sobom obično ostavljale hrpe smeća i razbijenog stakla. Sada se policija Espooa više ne mora brinuti jer nitko od mladih ne želi biti u blizini kad počne svirati klasična glazba.

Brojni mještani priznali su da im je policijska inicijativa pomalo čudna, ali budući da tako dobro funkcionira, čini se da se nitko ne žali.