FOTO by scrummylane.com
Kladdkaka – švedska čokoladna torta sa samo 6 sastojaka!
Zbog nje ćemo još malo pričekati s dijetom...
Jesenski kišni dani su nas natjerali da se oblačimo toplije i da ljetne kombinacije zamijenimo dugim hlačama, majicama, pletenim haljinama i trenirkama. Napokon je došlo i vrijeme da upalimo pećnice.
Ako ste fanovi čokoladnih recepata, onda imamo pravu stvar za vas. Iako je ovaj švedski kolač u originalnoj recepturi bez alkohola, možete dodati malo (ili puno) ruma, ovisno o želji.
Ovo je vjerojatno najbrži, najlakši, najsočniji (i najbolji) čokoladni kolač koji ćete ikada napraviti. Kladdkaka ima samo 6 sastojaka, a za pripremu i pečenje potrebno je samo 35 minuta od početka do kraja. Kolač koji je tako savršen za posluživanje gostima… ili samo za chillanje kod kuće ispred televizora!
Sastojci:
- 135 g maslaca
- 55 g kakaa u prahu (plus 1 žlica)
- 350 g šećera
- 110 g glatkog brašna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 jaja lagano umućena
- opcionalno – rum po želji
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dno kalupa za tortu obložite krugom papira za pečenje, a zatim namastite papir i ostatak kalupa. Otopite maslac u posudi srednje veličine, a zatim skinite s vatre i ostavite sa strane.
Maslacu dodajte kakao, šećer, brašno i vaniliju te malo promiješajte. Zatim dodajte jaja i sve zajedno promiješajte dok se dobro ne sjedine. Po želji dodajte ruma. Ulijte smjesu u kalup za torte i pecite 25 do 30 minuta dok se vrh ne ukruti, ali središte je i dalje sočno (vrh bi trebao biti čvrst, ali treba pucati pod malim pritiskom prsta).
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu, a zatim nožem provucite između kalupa i kolača kako biste ga olabavili. Okrenite na tanjur ili stalak za kolače. Za dekoraciju pospite kakaom ili šećerom u prahu i poslužite toplo sa sladoledom ili vrhnjem.
Nadamo se da ćete uživati u ovoj sočnoj čokoladnoj torti, a ako ju poslužujete odraslima, definitivno dodajte ruma!