FOTO by Instagram @elsneggmarkenbaumschule / @funkcionalnamedicina

Dom

Kesten – simbol jeseni, omiljena jesenska slastica, dekoracija doma ili sretna amajlija?

Daria Lovrić 25. rujna 2023.

Sadrže ljekovita svojstva, imaju odličan okus i naprosto ih obožavamo!

Kada pomislimo na jesenski period mnogo je asocijacija koje vežemo uz najraskošnije doba godine. Svaki period u godini ima svoje čari, a jesen svojim plodovima u naše živote unosi posebnu toplinu.

Neke od glavnih misli koje nam prolete glavom su šuštanje lišća pod nogama, raskošna paleta boja, zvuk kiše na ulicama i prozorskoj dasci, romantični zagrljaji ispod kišobrana i mnoge ukusne poslastice.

Kesteni su u početku uzgajani u Kini, Japanu, a potom su ih rimske legije donijele u Europu. Poznato je da su pečeni kesteni prodavani na ulicama Rima još u 16. stoljeću. Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine, a raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazre.

Ova slastica pripada skupini orašastih plodova, no razlikuje se po nižem udjelu masti i visokom udjelu škroba i jedini sadrži vitamin C.

Kesten – atraktivan jesenski plod

Uz bundeve, žir, šišarke kesteni su simboli jeseni, ali i omiljena grickalica koja se možete kupiti gotovo na svakom koraku. Kesteni su većini glavni favorit, ne samo zbog svog slatkog okusa i pune teksture, već i zbog svojih blagotvornih svojstava.

Radi velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci, a pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba. Osim toga, čaj od kestena ublažava simptome astme i bronhitisa, čuva bubrege i srce te jača imunitet i srce.

Postoji stotine različitih vrsta kestena, a općenito se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, dok divlji kesten nije za jelo, međutim posjeduje ljekovita svojstva, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka i kozmetike.

Neobično narodno vjerovanje: kaže da treba držati „ludi kesten“ u džepu kaputa i da će on spriječiti prehlade. „Ludi kesten“ je u biti onaj mali i sjajni plod divljeg kestena.

Tradicija kaže da se cijelu zimu čuva u džepu kaputa kako bi se izbjegle bolesti, no ima i onih koji vjeruju da ga je dovoljno držati u autu, na stolu ili u torbi.

Fanovi pitomog kestena mogu uživati u njemu u raznim jelima, a možete ga peći na roštilju, u pećnici, kuhati ili dodavati u salate, umake, juhe i kolače.

Zbog svog zanimljivog oblika i boje kesten se može iskoristiti i za dekoraciju prostora. Dekoracijama od kesteni unijet ćete dašak jeseni i toplinu u svoje domove.

Kestenijada 2023. održat će se od petka, 06. do nedjelje, 08.10.2023. Ova manifestacija jedna je od najvećih, najatraktivnijih i najposjećenijih u kontinentalnoj Hrvatskoj. Kao i svake godine, očekujte bogati i raznovrsni turističko-gospodarski, kulturno-zabavni, gastronomski i sportski program i sadržaj.