FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Recepti

Keksi s jagodama i bijelom čokoladom!

Nina Stojanov 28. svibnja 2021.

Hrskavi, sočni, gotovi za čas!

Keksi su najdivnija grickalica koju možete imati svaki dan na stolu!

Kod njih je zanimljiv taj dio što se možete igrati s raznim dodacima.
Možete dodati razne vrste čokolada, orašastih plodova a isto tako i svježije voće!

Kombinacija svježih jagoda, komadića bijele čokolade i krem sira daje im predivnu notu.

Postoji jedan trik s keksima i svježim jagodama. Ako ne želite da vam se tijesto ne oboji ili da jagode ne potonu na dno – sve što trebate je poprskati ih s limunovim sokom i uvaljati ih kratko u brašno! Fora, zar ne?

Izgledat će lijepo i dobiti ćete hrpu slatkih keksića koji se doslovno tope u ustima!

U nastavku pročitajte sastojke i način izrade:

Sastojci za kekse:

  • 220 g glatkog brašna
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 160 g maslaca sobne temperature
  • 3 žlice kremastog sira
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica arome vanilije
  • 100 g nasjeckanih jagoda
  • 80 g bijele čokolade

Potrebno je još:

  • 2 žlice limunovog soka
  • Par žlica glatkog brašna

Priprema:

  1. Jagodama odstranite peteljke i nasjeckajte ih na male komadiće.

2. Nasjeckane jagode prelijte s limunovim sokom. Nakon nekoliko minuta, ocijedite višak tekućine i uvaljajte ih u brašno.

3. Maslac, šećer i sir izradite dok ne postane pjenasto. Dodajte jaje, aromu vanilije i dobro promiješajte.

4. Postepeno dodajte brašno i suhe sastojke miješajući dok se sve dobro ne sjedini.

5. Umiješajte nasjeckanu bijelu čokoladu.

6. Jagodama je dovoljno da budu premazane tankim slojem brašna, zatim ih umiješajte lagano i nježno u tijesto.

7. Sa žlicom za sladoled napravite manje kuglice tijesta koje ćete slagati u ravnu posudu te staviti u hladnjak na sat vremena.

8. Nakon toga, u lim za pečenje stavite pergamentni papir i na njega slažite kuglice tijesta. Pripazite na razmak jer će se pri pečenju keksi raširiti.

9. Svaku kuglicu lagano dlanom pritisnite.

10. Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C stupnjeva oko 10 minuta. Gotovi su kada poprime boju.

11. Ohladite ih, napunite staklenku s keksima i uživajte u svakom zalogaju!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!