FOTO by Instagram @the.little.flower.shop.za / @ashleighthompson205

Zabava

Karanfil – cvijet osoba rođenih u siječnju

Mia Vodopija 05. siječnja 2024.

Osim svijetlo ružičaste, karanfili dolaze i u crvenoj, bijeloj, žutoj i zelenoj boji

S više od 2000 godina dugom poviješću, ne čudi da je karanfil cvijet koji ima bogatu simboliku.

Svjetlocrveni karanfili simboliziraju divljenje, a tamni duboku ljubav i naklonost. Ljubav i sreću simboliziraju bijeli karanfili, dok ljubičasti znače hirovitost.

Inače, karanfil je biljka za koju se pretpostavlja da je podrijetlom s mediteranskog područja, a njezina zeljasta stabljika raste i do 80 centimetara. Karanfili traže prozračno tlo koje je neutralno ili malo kiselo i puno sunca.

Originalna boja cvijeta je svjetloružičasta, ali razvijene su i druge sorte, među kojima su crvena, bijela, žuta i zelena. Karanfil je cvijet osoba rođenih u siječnju, a formalni naziv cvijeta, dianthus, grčkog je podrijetla i znači ‘nebeski cvijet’.

Prema jednoj kršćanskoj legendi, dok je djevica Marija prolijevala suze zbog Isusove muke, iza nje su se pojavili karanfili pa je ružičasti karanfil postao simbol majčine ljubavi. Taj cvijet je povezan i s Majčinim danom, čija je veza nastala u SAD-u 1907. godine kada je Anna Jarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala karanfil kao njegov simbol jer je to bio omiljeni cvijet njezine majke.

U Francuskoj je ljubičasti karanfil tradicionalni pogrebni cvijet koji se daje kao izraz sućuti povodom smrti voljene osobe.

U Koreji karanfilima se izražava divljenje, ljubav i zahvalnost. Crveni i ružičasti karanfili nose se za tamošnji Dan roditelja, a simbol su i Dana učitelja. U mnogim zemljama, među kojima je i Hrvatska, crveni karanfil nosi se na Praznik rada kao simbol radničkog pokreta.

Ne znamo za vas, ali mi volimo vidjeti lijepe šarene karanfile u našim buketićima i vazama.