FOTO by Instagram @jele711 / @lokvarka

Putovanja

Kanjon Kamačnik – destinacija koju vrijedi istražiti

Mia Vodopija 19. siječnja 2022.

Nikada nam neće biti dosta ljepote Gorskog kotara

Blagdani i proslave su završili i imate osjećaj da se ništa ne događa u siječnju? Ako se osjećate monotono i ako vam je dosadno, mi vam želimo preporučiti jedno prekrasno mjesto u Gorskom kotaru, koje predstavlja destinaciju koju zaista vrijedi istražiti.

Iako je Gorski kotar prepun ljepote i čarolije prirode, destinacija na koju se mi danas koncentriramo je kanjon Kamačnik. Nalazi se kod mjesta Vrbovsko, na pola puta od Zagreba do Rijeke.

Zaštićeni krajolik svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina. Kroz njegovu slikovitu sutjesku izgrađen je 1961. godine pješački put, drveni mostići i galerije. Naš istaknuti planinarski pisac prof. dr. Željko Poljak u svojoj knjizi „Planine Hrvatske“ piše o Kamačniku kao o ‘sutjesci punoj divlje romantike’.

Kamačnik je zaštićeni krajolik koji svojim prirodnim ljepotama privlači posjetitelje već dugi niz godina. Staza koja završava izvorom ukupno je dugačka 3.2 km i nije nimalo zahtjevna pa je Kamačnik samim time idealna destinacija za cijelu obitelj. Na stazi vas čekaju drvene galerije, mostići, prekrasni slapovi i neopisiva priroda pa ćete poželjeti zastati na svakom koraku i upijati ljepotu koja vas okružuje.

Nakon šetnje po kanjonu, možete otići na ručak u Bistro Kamačnik. Poseban specijalitet su puhovi te pastrva spravljena na žaru ili pečena u kukuruznom brašnu. Ipak, goranska se kuhinja ne može zamisliti bez krumpira, kiselog zelja, domaćeg kruha i raznih sira škripavaca, krumpirovih polica sa slaninom, domaćih kobasica češnjovki ili krvavica.

Svaki obrok prati i dobra kapljica. Po tradicionalnima recepturama se spravljaju domaća šljivovica, rakija od jabuke ili kruške, medica, a vrlo su popularni i razni likeri te sirupi spravljeni od bobičastog voća. Na kraju ostavite i malo mjesta za desert. Nadaleko je poznata goranska povitica koju čini dizano tijesto punjeno orasima ili jabukama te štrudla s borovnicama, šumskim voćem, jabukom ili sirom…

Kanjon Kamačnik odlično je mjesto za šetnju, odmor, dobru hranu te shvaćanje da je najbolje povremeno se vraćati prirodi.