FOTO by Instagram @mblockk / @lugaresinesqueciveiss

Putovanja

Kamo za vikend? Na izlet brodom u Nacionalni park Krka kroz zadivljujuće slapove!

Viktoria Mikulić 20. svibnja 2022.

Šetnja parkom, vožnja biciklom ili izlet brodom, na ovoj turističkoj destinaciji uživat ćete u brojnim aktivnostima...

Još jedan radni tjedan je iza nas…Neki maštaju o ljenčarenju kroz čitav vikend, što zasigurno uključuje maraton Netflix serija, čašu vina, vruću kupku ili gastronomske užitke u obliku slasnih i slatkih delicija koje stužu ravno na vašu adresu…

A ima i nekolicina nas entuzijasta koji ured jedva čekaju zamijeniti svježim zrakom koji se krije u prirodi, te malo bolje upoznati sve znamenitosti Lijepe naše. Tužno je to uopće priznati, no nikada se nismo uputili u Nacionalni park Krka i upravo je to naša sljedeća destinacija. Ako ste i vi avanturist u duši, a pritom i pravi hedonist koji mir pronalazi u dugim šetnjama, vožnji brodom, biciklom ili jednostavno pikniku uz pogled na najposebnije slapove, onda biste svakako i vi ovaj krški fenomen trebali staviti na wish listu.

S potopljenim dijelom ušća Krka je duga oko 72,5 km i po dužini je 22. rijeka u Hrvatskoj. Izvire u podnožju planine Dinare, 3,5 km sjeveroistočno od Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

U nastavku donosimo neke od najatraktivnijih sadržaja Nacionalnog parka Krka:

Najposjećeniji slapovi na rijeci Krki su Skradinski buk i Roški slap. Skradinski buk jedna je od hrvatskih najpoznatijih prirodnih ljepota. Do oba slapa je lako doći, a privlačni su istinskim ljubiteljima prirode, onima koje zanimaju narodni običaji i svima koji žele uživati u ugostiteljskoj i kulturnoj ponudi.

Roškim slapom naziva se prostrano slapište koje čine 22,5 metra visoki glavni slapovi i bezbroj rukavaca, kaskada i sedrenih otoka.

Roški slap smješten je oko 36 km nizvodno od izvora rijeke Krke. Početak barijere čini niz malih kaskada (u narodu zvane Ogrlice) nakon kojih slijede brojni rukavci i otočići. Od Ogrlica vodi 517 drvenih stepenica prema Oziđanoj pećini.

Otok Visovac ubraja se u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajobrazom Visovačkog jezera čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere.

Oziđana pećina, lokalitet u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, mjesto je od izuzetne prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti.

Arheološka istraživanja potvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura na jadranskome prostoru (impresso, danilske i hvarske kulture), zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba.

Ovo su samo neki od dragulja Krke koji će vas oboriti s nogu. Za sve koji ovog vikenda ili u skoroj budućnosti planiraju posjet istome, za više informacija o cijenama kliknite na LINK, a radno vrijeme saznajte OVDJE.