FOTO by foto novkovic

Kultura

Kamo za Valentinovo? 5 kazališnih predstava koje ne smijete propustiti!

Viktoria Mikulić 09. veljače 2022.

Naši favoriti su: Mamma Mia, Igra u dvoje, Umri ženski, Voliš li me i Mi muškarci, vi žene...

Kazališne daske i ove su nam sezone spremile mnoštvo famoznih naslova koji će nas držati zaokupiranima do samog kraja. Kultni Mamma Mia mjuzikl je nešto što bi za svog života svatko trebao pogledati, i koliko god film bio interesantan, ne može se mjeriti s kazališnom predstavom.

Ako još niste isplanirali kamo za Valentinovo, ili biste uz romantičnu večeru htjeli uključiti još neku aktivnost, kazalište je odlična opcija, posebice predstave koje će vas nasmijati i nakon kojih ćete biti još boljeg raspoloženja.

U nastavku donosimo naših 5 favorita koje ne biste trebali propustiti, ako ne za Valentinovo, onda u narednim tjednima:

KAZALIŠTE KOMEDIJA

MAMMA MIA 14.02. U 19.30h

ABBA je u svega nekoliko godina iznjedrila toliko savršenih pop-pjesama da su je u tom umijeću uspoređivali s „Beatlesima“. Pretjerano? O, ne!

ABBA – savršena produkcija savršenih pop-pjesma, odreda hitova, postala je eto i nadahnućem za jednu „Nirvanu“ čiji su siromašni članovi u početku karijere u svom derutnom kombiju uz večeru od pola konzerve sardina slušali The Stooges ali i ABBU.

foto novkovic

Zavodljiva i tako zavodljivo ispričana priča Catherine Johnson o mladoj koja pred vjenčanje želi otkriti koji joj je od tri muškarca otac uz glazbu ABBA-e naravno da nije mogla mimoići ni Gradsko kazalište Komedija na zagrebačkom Kaptolu. A i zašto bi?

Komedija ima predugu tradiciju stvaranja tako posebno teškog, zahtjevnog žanra teatra – mjuzikla!

KAZALIŠTE KEREMPUH

UMRI ŽENSKI 13.02. U 20h

Ako ovo Valentinovo planirate dočekati s prijateljicama, onda je predstava Umri ženski savršen kazališni komad za vas. Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom. Uz lepršavu glumačku igru, neizbježan splet humora i boli te kazališno poigravanje sa žanrom, ovaj komad garantira vam upliv u zamršene ljubavne priče protkane smijehom.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U toj paleti zbivanja nailazimo na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe.

TEATAR EXIT

VOLIŠ LI ME? 14.02. U 20h

Život koji smo sanjali  nije se ostvario. Umjesto bračne idile koju smo planirali nakon prvotne zaljubljenosti susreli smo svoju osobnu bol od koje ne možemo pobjeći. Možemo li je nadvladati? I što nas čeka iza toga? Ljubav ili…?

Ovo su  neke  od tema koje otvara komedija Voliš li me?, oživljena fantazija dvadesetogodišnjeg perioda jednoga života koji su dvoje ljudi odlučili dijeliti u ulogama ljubavnika, životnih suputnika, iskrenih prijatelja, roditelja, pa čak i žestokih suparnika te naposljetku iskonskih ljudskih bića. Sve što jedna »ljubavna« veza može podnijeti pred očima gledatelja će se i dogoditi.

GLUMAČKA DRUŽINA HISTRION

IGRA U DVOJE 12.02. U 20h

Budući da Dan Zaljubljenih pada na ponedjeljak, mnogi će ga zasigurno odlučiti proslaviti već ovog vikenda, stoga je predstava GD Histriona jedan od naših favorita za Valentinovo!

˝Igra u dvoje˝ humorna je drama Tita Strozzija, napisana 1956., u njegovoj najsnažnijoj književnoj, poslijeratnoj fazi. To je djelo hommage autorovoj posvećenosti i dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. Ta se glavna tema nagovještava već i kroz podnaslov u kojem Strozzi navodi da je riječ o komadu iz kazališnog života u 3 čina.

Ovdje je, dakle, fokus na strasti, odnosno, na strastvenoj ljubavi u svim njenim dimenzijama. Još ako uz to zavirimo iza kulisa pa naiđemo na podatak da je ovu igru autor napisao za sebe i svoju životnu i scensku partnericu Elizu Gerner, asocijativna polja počinju se otvarati u beskonačnost. 

SCENA VIDRA

MI MUŠKARCI, VI ŽENE 13.02. U 20h

Ako volite stand up show, onda je „Mi muškarci, vi žene“ najbolji izbor za ovo Valentinovo koji će vas nasmijati do suza. U ovoj predstavi, jednako stvorenoj za žene i muškarce, priču pričaju Tomislav Primorac, Josip Škiljo, Ante Travizi i Ivica Lazaneo.

Svi iz publike moći će se poistovjetiti s brojnim situacijama koje nastaju u odnosima između muškaraca i žena. Kakve su ih sve zgode i nezgode snašle u odnosu sa ženama u njihovima životima (u koje ubrajaju ne samo cure i žene, već i matere, sestre, babe, tetke…) te kako su se sve pokušavali izvući…

Za sve koji se ovog Valentinova žele kulturno uzdignuti, nadamo se da ste među naših top 5 predstava pronašli favorita za ovo Valentinovo…