FOTO by Instagram @semena_sazhency / @decoretfleur

Dom

Kala – sva radost života u jednoj biljci!

Viktoria Mikulić 19. travnja 2024.

Toliko jednostavna, a tako osebujna, ova je biljka savršen poklon u svim prilikama…

Kada bismo morali odabrati jedan cvijet koji je istodobno elegantan, graciozan, nježan, profinjen, šarmantan, stvoren za sve prigode, bila bi to neodoljiva kala.

Riječ je o zeljastoj biljci koja pripada porodici kozlačevki, a koja dolazi s jedinstvenim cvijetom u obliku klipa, obavijenim listovima bijele boje. Smatra je se jednom od najpopularnijih ukrasnih biljaka čiji cvijet seže i preko jednog metra.

Uz najatraktivniju bijelu boju koja je rezervirana za ceremoniju vjenčanja ili neku drugu važnu svečanost, kalu je moguće uzgojiti i u ostalim nijansama poput bež, žute, crvene, roze i zeleno-bijele.

Iako cvjetovi niču tijekom cijele godine, cvatnja je ipak najzastupljenija od kolovoza do siječnja, iako može cvjetati i sve do kasnog proljeća. Krajem svibnja pak prelazi u fazu mirovanja.

Njezini listovi imaju zatvorene puči te se na taj način sprječava gubitak vode u ljetnim mjesecima, kada je potrebno redovito je zalijevati. U vrijeme suše preživljavanje joj omogućuje debeli korijen.

Za uspješan uzgoj kale, najvažniji je humus i drenirano tlo. Cvatnja kale ovisi i o području gdje je posađena i količini svjetlosti. Važno je samo da nije izravno na suncu, već u polusjeni.

Da biste uspješno uzgojili kalu, trebat ćete joj podariti humusom bogato i dobro drenirano tlo. Cvatnja kale utjecat će puno na područje gdje je ona posađena, a budući da joj je potrebno puno svjetlosti, ali ne i sunca, posadite je u polusjenu.

Ova otporna biljka godinama može davati cvijet i smatra se jednom od najzahvalnijih koju će lako uzgojiti i oni koji baš nisu stručnjaci kada govorimo o biljkama.

Ako je vaza na vašem blagovaonskom stolu svakog tjedna upotpunjena s raznovrsnim cvijećem, ne vidimo razloga da mjesec svibanj ne posvetite ljupkoj kali. Sigurno u blizini imate provjerene cvjećare koji će vam prodati najsvježije primjerke.

Na Instagramu smo pronašli nekolicinu primjeraka kale koji su nas odmah nagnali da i svoj ambijent ukrasimo istom…