Kako zadržati motivaciju?

Engineer 12. kolovoza 2017.

Jednostavno je postaviti ciljeve, ali ih je teško doseći, a održavanje motivacije je najbitnije

Nedavna istraživanja, objavljena u časopisu Journal of Consumer Psychology, donose što nas najbolje motivira.

Istraživači su promatrali kako ljudi obrađuju svoj cilj, ovisno o tome koliko daleko su bili od ostvarenja cilja. Promatrali su dva različita stila motivacije: promocija i prevencija.

Uz promocijsku motivaciju, fokusirani ste na svoje aspiracije. Nadate se i željni ste doseći svoj cilj.

Preventivna motivacija je s druge strane malo više u obrani. Usmjereni ste na izbjegavanje negativnosti, kao što su neuspjeh ili loše navike (ili samo strah da ćete izgubiti napredak). Na primjer, vrlo ste oprezni s novcima i svojim budžetom jer ne želite živjeti od plaće do plaće. To je motivacija za prevenciju, naglasak je na održavanju.

Obje strategije mogu biti učinkovite, ali u nizu od pet studija, ispitanici su bili više motivirani jednom metodom od druge, ovisno o tome u kojoj su fazi bili s postignućem cilja. Na početku njihovog putovanja prema cilju, više su bili motivirani od strane promocije, a kada su uočili napredak, više su bili motivirani od strane prevencije.

Na temelju rezultata 5 istraživanja koje su obavili znanstvenici, predložili su da pravu metodu koristite u pravo vrijeme vašeg putovanja do cilja. Dakle, kada ste prvi put postavili svoj cilj da izađete iz duga, usredotočite se na sve pozitivne stvari koje proizlaze iz toga: možete početi štedjeti za odmor, nema više bacanja novca na kamate. Istraživači su to opisali ovako:

”Napravite listu stvari koje možete napraviti kako bi uspjeli doći do cilja, zabilježite neke pozitivne stvari i nagradite se u ranijoj fazi kada osjetite, odnosno uvidite napredak. U kasnijoj fazi, usredotočite se na dužnosti koje imate u svom životu i kako će vam ostvarenje cilja pomoći u životu.”

Naravno, nismo svi motivirani istim metodama. Ako imate problema u pridržavanju financijskog cilja (ili bilo kojeg drugog cilja), pokušajte ugađati svojim motivacijskim strategijama i vidite što najbolje funkcionira za vas.