Ljepota

Kako se riješiti tamnih mrlja i točkica na nogama?

Krešimir Šustić 30. listopada 2020.

Koji su uzroci istih te na koji ih način tretirati, donosimo u nastavku...

Koža je najveći ljudski organ koji nam može ukazati na zdravstvene probleme samo ako malo bolje obratimo pažnju i fokusiramo se na ono što nam daje do znanja.

Tako smo često svjedoci raznih promjena, pogotovo nakon raznih depilacija koje ne odgovaraju svakom tipu kože, neovisno o tome koliko su dobre i učinkovite.

Svima nam se barem jednom dogodilo da su nam se pojavili crveni plikovi naziva “jagode”, koji znaju biti izrazito neugodni jer peckaju i svrbe.

To je izraz koji se široko koristi za opis izgleda nogu s crvenim točkicama na folikulama dlake, a može biti uzrokovano s nekoliko različitih stvari:

Keratosis pilaris

Ako vaše crvene ili smeđe točkice prate i male crvene kvržice, najvjerojatnije imate posla s keratosis pilaris ili KP (tj. istim grubim kvrgama koje vjerojatno imate na stražnjim stranama ruku). Keratosis pilaris je najčešća kod osoba sa suhom kožom ili ekcemima, a uzrokovana je viškom keratina koji se nakuplja u vašim folikulima dlake.

Folikulitis

Ako imate iznenadne akne slične kvrgama oko bedara ili stražnjice, možda stvarno imate folikulitis, tj. upalu folikula dlake, nastalu zbog trenja. Ove male crvene točkice imaju kvržice s bijelim vrhom (poput klasičnog prištića), no obično ne utječu jednoliko na sve vaše folikule dlake.

Nešto sasvim drugo

Ako nije riječ o keratosis pilaris ili folikulitisu, dr. Reid kaže da je možda ono što doživljavate curenje sićušnih kapilara točno ispod kože, crveni madeži, rane od depilacije britvom ili možda desetak drugih stvari. Jedini način da budete sigurni u to što imate bez da koristite google je pitati dermatologa jer je ponekad uistinu teško razlikovati uzroke nastanka crvenila.

Kako se riješiti ovog problema?

Liječenje ovisi o uzroku, pa je prvi korak da posjetite dermatologa koji je certificiran za utvrđivanje ispravne dijagnoze.

On može pokušati razbiti kvrge i zagladiti kožu s kemijskim pilinzima ili glikolnom kiselinom pokušati isprati crvenilo.

No imajte na umu da je keratosis pilaris u vašem DNK, tako da za nju nema lijeka već su rješenje proizvodi koji će ublažiti neugodno crvenilo.

Upamtite: svi kemijski pilinzi mogu vašu kožu učiniti dodatno osjetljivom na opekline, stoga je nužno korištenje kreme za sunčanje.

Najbitnije od svega je da pravilno održavate higijenu nogu, te da u čim manjoj mjeri koristite preparate s umjetnim sastojcima.