Ljepota

Kako se boriti protiv maskne – akne izazvane nošenjem maske?

Mia Vodopija 07. rujna 2021.

Nemojte brinuti, imamo pravu stvar za vas!

Kada je pandemija koronavirusa prošle godine zavila svijet u maske i dezinfekte, mnogi su počeli primjećivati novu nenadanu pojavu – maskne.

Maskne su akne izazvane nošenjem maski, koje su postale ‘a must’ zbog nemilosrdne pandemije. Tijekom toplijih mjeseci smo mogli vidjeti kako su ljudi opušteni i kako mnogi više ne nose maske u javnom prijevozu ili dućanima, ali s dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, stari neprijatelj se vraća.

Budući da maskne mogu uključivati različita stanja kože, točan uzrok vaših simptoma može varirati. U većini slučajeva, maskne su posljedica začepljenja pora. Na koži već imate ulje, bakterije i mrtve stanice kože. No, kad nosite masku, te se tvari mogu više nakupiti i začepiti vam pore.

Maska također zadržava vlagu zbog disanja i znojenja, što može povećati rizik od akni. Drugi mogući uzrok je trenje. Materijal prekrivača za lice može se trljati o kožu, što dovodi do trljanja i iritacije. Ili ste možda osjetljivi ili alergični na materijal pokrivača.

Neke su maske prethodno obrađene kemikalijama ili se osjećaju hrapavo na koži. Slično, nošenje maske oprane u mirisnom deterdžentu može izazvati iritaciju.

Postoji nekoliko načina liječenja simptoma maskne.

Redovito perite lice

To uključuje pranje lica jednom ujutro, jednom navečer prije odlaska u krevet, te nakon znojenja ili nošenja maske. Prilikom pranja lica koristite mlaku vodu. Izbjegavajte sušenje kože ručnikom jer oni mogu biti puni bakterija (čak i oni koji su čisti).

Koristite nježno sredstvo za čišćenje

Nježno sredstvo za čišćenje može pomoći u uklanjanju viška ulja, znoja i bakterija. Izbjegavajte sredstva za čišćenje koja sadrže alkohol ili parfeme. Ovi sastojci mogu izazvati iritaciju i otežati liječenje simptoma.

Ako je vaša maska ​​napravljena od nekog čvršćeg materijala, isprobajte medicinsko sredstvo za čišćenje sa salicilnom kiselinom. Ako imate osjetljivu kožu, pitajte svog liječnika ili dermatologa o najboljoj vrsti ljekovitog sredstva za čišćenje vaše kože.

Koristite nekomedogenu hidratantnu kremu

Nakon umivanja lica nanesite hidratantnu kremu kako bi vaša koža bila hidratizirana. Koristite nekomedogeni proizvod koji vam vjerojatno neće začepiti pore.

Odmorite se od šminke

Preskočite šminku dok liječite maskne. Kozmetički proizvodi poput podloge, korektora i rumenila mogu začepiti pore i produljiti zacjeljivanje.

Operite maske od tkanine nakon svake upotrebe

Nikada nemojte ponovno koristiti krpenu masku bez prethodnog pranja. Upotrijebite hipoalergenski deterdžent za rublje bez mirisa, a zatim ga ostavite da se potpuno osuši.

Bacite maske za jednokratnu upotrebu nakon svake uporabe

Nakon što nosite masku za jednokratnu upotrebu, bacite je. Razmislite o tome da imate pri ruci nekoliko maski za lice u slučaju da vam je potrebna svježa.

Skinite masku svaka 4 sata

Američka akademija za dermatologiju preporučuje uklanjanje maske na 15 minuta svaka 4 sata. To će pomoći vašoj koži da se odmori. Također je važno oprati ruke prije pauze za masku.

Prije nanošenja maske nanesite hidratantnu kremu

Ako vam je koža suha, maska ​​može izazvati iritaciju. Nanošenje nekomedogene hidratantne kreme može pomoći u hidrataciji vaše kože. Hidratantna krema također može poslužiti kao barijera između vaše kože i maske.

Odaberite pravu masku

Pokušajte nositi masku za lice koja čvrsto pristaje, ali ne previše čvrsto ima dva ili više slojeva tkanine izrađena je od prirodne, meke tkanine (poput pamuka). Izbjegavajte maske od sintetičkih tkanina, poput najlona ili umjetne tkanine. Ovi materijali mogu nadražiti kožu.

Operite lice nakon nošenja maske

Nakon što se vratite kući, operite lice nježnim sredstvom za čišćenje. Nanesite hidratantnu kremu kako biste zaštitili kožu. Pranje lica posebno je važno nakon znojenja dok nosite masku.

Bitno je da nastavite nositi masku za lice, čak i ako imate maskne. Pokrivanje usta i nosa jedan je od najboljih načina da zaštitite sebe i ljude oko sebe od virusa COVID-19.