Kako održavati predmete od brušene kože?

Marko Stipić 14. travnja 2017.

Svima se događaju nestašni trenutci u kojima igrom slučaja nastradaju naše najdraže cipele, torba ili pak kožni namještaj.

No, ne brinite. Nije sve izgubljeno! Donosimo vam šest jednostavnih i brzih koraka kojima svojim cijenjenim predmetima možete vratiti ljepotu baš takvu kakvu su imali kada ste ih kupili:

1. Očistite mrlje suhom rupcem

Za odstranjivanje malih mrlja ne morate tragati za senzacionalnim rješenjem. Površinske mrlje uklonite laganim trljanjem rupca ili suhog ručnika. Ako se radi o blatnoj mrlji, oprezno! Nemojte odmah krenuti s čišćenjem. Pustite da se mrlja osuši; lakše će se odstraniti.

2. Suhe mrlje uklonite čistom gumicom za olovke

Ako je riječ o suhoj mrlji, lagano ju odstranite uz pomoć obične gumice za olovke. Pripazite na to da gumica bude apsolutno čista.

3. Riješite problem rašpicom za nokte

Još jedan jednostavan trik pri čišćenju brušene kože jest korištenje rašpice za nokte. Pri rašpanju pripazite da agresivnim pristupom dodatno ne oštetite materijal.

4. Četka za cipele?

Može, pripazite dakako pri izboru odgovarajuće četke. U dućanima potražite posebnu četku za brušenu kožu. Ako ju ne nađete uvijek možete pretražiti eBay.

5. Ocat i namočeni ručnik

Ako vam mrlje još uvijek zadaju probleme, pokušajte ih odstraniti namočenim ručnikom i malo bijelog octa. Ovaj trik trebao bi iskorijeniti sve mrlje, ali imajte na umu da tijekom čišćenja budete nježni. Neugodni miris octa neće vas vječno pratiti, ishlapit će u toku nekoliko dana.

6. Preparati za kožne materijale

U najgorem slučaju, mrlje izazvane uljima pomoć potražite u bočici posebnog preparata za brušenu kožu. Nipošto ne posežite za kemijskim odstranjivačima mrlja!

Pomoć s uljnim mrljama često je i soda bikarbona. Malu količinu stavite na pokvašenu četkicu za zube. Laganim pokretima četkajte po zaprljanoj površini.

 

Izvor: HowToCleanStuff

Preveo: Marko Stipić