Elegant

Kako naočale za plavo svjetlo postaju neki od najvažnijih alata za rad na kompjuteru?

admin 04. prosinca 2023.

Autor: Sara Ritoša

U svijetu digitalnih medija, jedna od najbitnijih stvari je zaštititi oči od prevelike izloženosti ekranima i plavom svjetlu.

Zalando

Iako su ekrani i izloženost plavom svjetlu preko ekrana relativno nova pojava u našem društvu te nema dovoljno istraživanja koja potvrđuju njegovu štetnost, preporučuje se da njihovo korištenje bude što manje.

Zalando

Plavo svjetlo ima kraći val duljine i veću energiju od drugih boja u spektru vidljive svjetlosti, te postoji zabrinutost da dugotrajna izloženost može utjecati na kvalitetu sna i opću dobrobit očiju.

Adrialece

No, korištenje ekrana putem mobitela, lapotopa, televizije danas i nije toliko jednostavna stvar, pošto su oni alati koji nas povezuju, daju na potrebne informacije i većina nas ih koristi u svojim poslovima.

Adrialece

Jedna od strategija zaštite očiju od štetnog plavog svjetla je korištenje naočala s posebnim premazom koje smanjuju izloženost plavom svjetlu.

Ove naočale mogu pomoći u smanjenju napetosti očiju, umora i suhoće, posebno kod dugotrajnog gledanja u ekrane. Poslovnice u kojima možete pronaći takve naočale su Izipizi, Adrialece.hr, Zalando.

Izipizi

Prije nego što odlučite nositi naočale za plavo svjetlo, preporučljivo je konzultirati se s optičarem ili oftalmologom kako biste dobili personalizirane savjete. Neki ljudi možda neće primijetiti značajno poboljšanje, dok drugi mogu osjetiti olakšanje.

Izipizi

Osim toga, prilagodba osvjetljenja ekrana i korištenje aplikacija koje smanjuju plavo svjetlo noću mogu biti dodatne strategije za smanjenje izloženosti.