FOTO by Instagram @cristiansaita / @natureclearly

Dekor

Juka – biljka koju trebate nabaviti želite li u život privući sreću!

admin 02. kolovoza 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Drvo života, juka ili na latinskom Yucca, prekrasna je egzotična biljka koja potječe iz Srednje i Sjeverne Amerike.

Ime drvo života, po kojemu je poznatija kod nas, potječe od Indijanaca, koji su je, još prije 2 000 godina, koristili u prirodnoj medicini za izradu lijekova i kao hranu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gianfranco (@arrgianf)

Astrolozi tvrde da juka čisti sobu od negativne energije, donosi zdravlje, uspjeh i sreću!

Rod Yucca ima preko 20 vrsta, a razlikuju se po veličini i obliku stabljike. Juka može rasti kao stablo ili grm. Kruti, uski listovi sakupljaju se u utičnicu. Njihova duljina, ovisno o vrsti, varira od 30 cm do 1 metar.

Zbog vrlo lijepog oblika i velike izdržljivosti, drvo života se često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište i terase. Ova, kod nas kućna biljka, ima debele stabljike na čijim su vrhovima rozete s veoma šiljastim listovima.

U prirodnom staništu, iz rozete ponekad može narasti stabljika i do dva metra visine. Bijeli ili žućkasti, zelenkasto-bijeli, krem zvonasti cvjetovi skupljeni su u paticu.

Obično se otvaraju navečer, ispunjavajući zrak bogatom, živopisnom aromom.Drvo života raste prilično sporo, no s obzirom na njegovi zadivljujuću i raskošnu ljepotu, isplati se uložiti vremena i truda u njegov uzgoj.

U američkoj pustinji Mojave raste yucca johua, a njegova visina doseže čak 12 metara!

Danas se koristi za proizvodnju užadi, papira i u modnoj industriji. U trapere se za snagu dodaje vlakno juke. U prošlosti se tkanina izrađivala samo od lišća juke, no zbog velike potražnja za traperom i nedovoljnih zaliha sirovina danas se dodaje samo djelomično.

U farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova koriste se različiti dijelovi juke.

Yucca aloe-elite pogodna je za uzgoj u zatvorenom. Njeni tvrđi, kifoidni, blijedozeleni listovi narastu do 40 cm u duljinu, a sušenjem oblikuje deblo u obliku dlana. Zbog oblika lišća, ova vrsta se često naziva španjolski bodež.