Joaquin Phoenix zasluženo osvojio Oscara za najboljeg glumca!

Engineer 10. veljače 2020.

Tko se sada smije?

45-godišnjak je tijekom karijere nominiran za četiri prestižne američke filmske nagrade Academy Award: po jednu za svaku glavnu ulogu u filmu Joker, Master, Hod po rubu i jedan za sporednu ulogu u Gladijatoru.

Međutim, njegov nastup kao klaunovski kralj zločina donio mu je veliku nagradu, čineći ga drugim glumcem koji je ponio Oscara utjelovljenjem negativca iz stripa nakon veličanstvene pobjede Heath Ledgera u filmu Vitez tame.

Gromoglasna priča o Toddu Phillipsu postigla je veliki uspjeh: film s TOP ocjenom u vrijednosti od milijardu dolara, kritički priznat i višestruko nagrađivan. Pored Phoenixa, Hildur Guðnadóttir osvojila je Oscara za najbolju originalnu glazbu.

Dok je on bio jasni favorit za pobjedu, najveći konkurent Phoenixu bio je Adam Driver, koji je zaradio stalne nominacije za svoj nevjerojatan nastup u Netflixovoj drami Marriage Story.

Tijekom brojnih ceremonija, Phoenix je koristio svoje pobjede za raspravu o važnim pitanjima, bilo da je riječ o okolišu ili potrebi za raznolikošću u filmskoj industriji.

Pozivajući BAFTA-u (Nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti) jer nije prepoznao nijednu osobu u boji, Phoenix je tijekom svog govora rekao:

‘Mislim da ‘obojenima’ šaljemo vrlo jasnu poruku da ovdje nisu dobrodošli. Mislim da je to poruka koju šaljemo ljudima koji su toliko doprinijeli našem mediju i našoj industriji i na načine od kojih imamo koristi.

Mislim da nitko ne želi dijeliti novac ili preferencijalni tretman, ma da to dajemo svake godine. Mislim da ljudi samo žele biti prepoznati, cijenjeni i uvaženi za svoj rad.

Ovo nije pravedna osuda jer me je sram reći da sam dio problema. Nisam učinio sve što je u mojoj moći da osiguram da skupovi na kojima radim budu inkluzivni, ali mislim da je to više od pukog postavljanja multikulturalnih setova.

Dalje je rekao da je obveza onih koji su stvorili, ovjekovječili i naposljetku ostvarili benefit od tog sustava ugnjetavanja, ta da isti i razbiju. Dakle, to je na nama.’