FOTO by Instagram @jagodapapak / @take.you.to

Putovanja

Jezero Torak – remek djelo prirode i nepresušno vrelo čiste vode

Daria Lovrić 10. lipnja 2022.

Jezero u blizini Šibenika na rijeci Čikoli ostavlja bez teksta i mami nas da se zaputimo na aktivan odmor...

Iako će neki morati pričekati još minimalno mjesec dana do odlaska na godišnji odmor, a neki i dva, ništa nas ne sprječava da si priuštimo jedan kratki vikend getaway. U potrazi za magičnim lokacijama naletjeli smo na smaragdno jezero Torak.

Jezero Torak udaljeno je oko 12 kilometara od grada Šibenika. Smatra se nepresušnim vrelom čiste vode kojom opskrbljuje svoju okolicu. Iako se zapravo radi o izvoru, odnosno vrelu slatke vode, radi svog okruglog izgleda često ga se naziva jezerom. Izgledom pomalo podsjeća na izvor rijeke Cetine u blizini Vrlike.

Ovo okruglo jezero, odnosno krška jama ima promjer od 150 i smatra se savršenstvom prirode. Krška jama duboka je oko 30 metara, a na samom dnu se nalazi izvor pitke vode. Svakog tko mu priđe ovo božanstveno jezero ostavi bez daha.

Jezero Torak karakteristično je po tome što se nalazi na sutoku dviju rijeka – rijeke Čikole i rijeke Krke, kreirajući čarobne prizore. Okolica jezera bogata je zelenim površinama i šumama koje ga okružuju i na neki način skrivaju od ostatka svijeta.

Jezeru se može prići bliže stazom Goriš – Torak koja je otvorena 2018. godine. Staza je duga 3 km što je čini idealnom za obožavatelje aktivnih izleta i prirodnih ljepota.

S vidikovca ćete doživjeti prizor vrijedan divljenja, Insta fotki i razglednica u punom sjaju.

Do Torak vidikovca možete doći autom kroz selo Goriš. Pokraj vidikovca osiguran je parking svim zaljubljenicima u prirodne atrakcije. Uz samu ogradu vidikovca nalaze se klupe sa stolovima na kojima možete odmoriti i prepustiti se doživljaju.

Kanjon rijeke Čikole dug je gotovo 15 kilometara savršeno je mjesto za uživanje u adrenalinskim sportovima. Preko kanjona Čikole prolazi zipline koji će oduševiti one najhrabrije. Na pojedinim dijelovima Čikola prelazi dubinu od 160 metara te se ulijeva u Nacionalni park Krka.