FOTO by Instagram @odzadu / @vacationsfocus

Putovanja

Jezero MacDonnell – idiličan prizor na kojem se isprepleću ružičasta, plava i zelena boja!

Viktoria Šafranić 06. srpnja 2021.

Ima li kandidata da nas netko tamo odmah transportira?

Australija je prepuna slanih jezera, ali ništa se ne može usporediti s jezerom MacDonnell. Zahvaljujući Instagramu i objavama posjetitelja, ovo je jezero dobilo na još većoj važnosti. Bez ikakvih filtera, objavili su stvarne slike koje izgledaju nestvarno time posvjedočili pravom čudu prirode.

Smješteno 15 km južno od Penonga na putu do Sinclaira nalazi se prekrasno ružičasto slano jezero poznato kao jezero MacDonnell, koje se nalazi na poluotoku Eyre u južnoj Australiji.

Zbog visoke koncentracije koncentraciji soli, jezero ostavlja dojam ružičastog lososa na vedre dane. Jedna strana autoputa je ružičasta, druga strana zelena, a dalje iznad malog mosta je jezero plave boje. Kontrastne boje stvaraju prizor vrijedan divljenja.

Pink jezero uzrokovano je algama koje vole sol pod nazivom Dunaliella Salina i bakterijama zvanim halobacteria koje izlučuju karotenoidne crvene pigmente, što vodu pretvara u svijetlu ružičastu boju.

Naravno, nije ga uvijek moguće vidjeti u ovoj boji. Prvo morate uzeti u obzir vrijeme godine kada ga posjećujete. Ako u jezeru nema puno vode, dočekat će vas ne tako bajkovit prizor na isušenu bijelu ravnicu umjesto jarke ružičaste lagune.

Saznali smo da nije baš preporučjivo plivati u ovom jezeru jer voda možda izgleda primamljivo, ali je nevjerojatno slana i nema tuševa u blizini ovog jezera.

Ako se ikada uputite na ovo šarmantno jezero, da biste stigli do istog morat ćete voziti po nezgrapnoj stazi od grada Penonga. Staza je duga 15 km i vodi do Port Sinclaira i prekrasne plaže kaktusa.

Slijedite znakove za ‘Point Sinclair’ i ne možete promašiti. Kada na lijevoj strani ceste dođe mala zavojnica, doći ćete do poznatog traka koji ide ravno kroz sredinu jezera Macdonnell.