FOTO by Instagram @_bellavix_ / @lemonade_bakery

Dom

Jestiva čokoladna gnijezda atraktivna su dekoracija, a sam postupak izrade je iznimno lak

Daria Lovrić 14. travnja 2022.

Vrlo ih je jednostavno napraviti, a oduševit će sve ukućane

Osim što izgledaju impresivno, čokoladna gnijezda su odličan projekt u kojem može sudjelovati čitava obitelj pa i oni najmlađi. Za izradu jestivog gnijezda potrebna su vam samo tri sastojka – čokolada, rižini rezanci i čokoladna jaja po želji.

Čokoladu usitnite nožem ili istrgajte na kockice, stavite u staklenu posudu i otopite u mikrovalnoj ili na pari. Ako čokoladu otapate na pari, prokuhajte vodu u lončiću, stavite staklenu posudu na vrh i miješajte dok se čokolada ne otopi.

Nakon što ste otopili čokoladu, pripremite rižine rezance. Izvadite ih iz pakiranja te razlomite na manje dijelove, otprilike na 10-ak centimetara duljine. Po potrebi rezance raspetljajte jer ne želite da vaš finalan proizvod izgleda kao zapetljano klupko.

Rezance stavite u veću staklenu zdjelu i dodajte na vrh malo rastopljene čokolade. Nemojte dodavati previše čokolade odjednom jer ne želite da vaše gnijezdo na kraju izgleda kao komad čokolade. Idući korak je miješanje.

Miješati rezance i čokoladu silikonskom špatulom je vrlo teško tako da ovaj korak odradite rukama. Obavezno koristite rukavice, budite pažljivi i rezance nemojte previše pritiskati kako ne bi pucali. Najbolji način za pravilno prekrivanje rezanaca čokoladom je da ih „prebacujete“ odnosno „razabirete“. Ako vam nije dovoljno čokolade nastavite ju pomalo dodavati i ponovite postupak.

Svi rezanci bi trebali biti jednako „prekriveni“, ali se čokolada ne bi trebala cijediti s njih. Nakon što ste dobili čokoladne rezance pripremite okrugle zdjelice. Ovisno o količini pripremljenih rezanaca, broju i dimenzijama gnijezda koje želite dobiti izaberite veličinu zdjelica. Za jedno gnijezdo potrebne su vam dvije zdjelice – jedna veća i jedna manja.

Prije slaganja zdjelice ne zaboravite prekriti prozirnom folijom kako se smjesa od rezanaca i čokolade ne bi zalijepila. Veću zdjelicu prekrijte folijom iznutra, a manju izvana. Nakon što rezance posložite po želji unutar veće zdjele na njih stavite manju zdjelicu kako bi dobili pravilan oblik gnijezda. Nemojte previše stiskati smjesu kako ne bi popucala. Želite li postići veću udubinu unutar gnijezda u manju zdjelicu stavite neki teži predmet.

Pripremljeno gnijezdo ostavite u frižideru (ne zamrzivač) minimalno dvadeset minuta. Nakon što se čokolada stvrdne, gnijezdo pažljivo izvadite iz zdjelica i dekorirajte po želji. U njega možete stavljati prave pisanice, plastična dekorativna jaja ili ona čokoladna. Ako se odlučite za čokoladna jaja, izaberite one koja imaju zaštitnu foliju u jarkim i veselim bojama.

Detaljan postupak možete pogledati u videozapisu.