Ljepota

Jeste li znale da pojedete oko 3 kilograma ruža u svom životu?

Mia Vodopija 11. lipnja 2021.

Jedu li žene zapravo kilograme i kilograme ruža za usne? Trebate li se odreći vašeg najdražeg proizovda?

Koliko puta vam se desilo da namažete usne vašim najdražim ružem ili sjajilom i da se za 10 minuta pogledate u ogledalo i vidite da na zubima imate više tog proizvoda nego na usnama?

Jeste li nekad razmišljale o tome je li nenamjerno konzumiranje proizvoda za usne ozbiljan problem ili nešto čime se ne bismo trebale previše zamarati?

Jedno američko istraživanje je otkrilo da će prosječna žena svakih 10 godina koristiti (i konzumirati) oko 3 kg proizvoda za usne (melem, sjajilo, ruž).

Količina proizvoda za usne koju zapravo konzumirate tijekom života je za raspravu, ali ono što nije za raspravu jest da sve što stavite na usne jedete. Zašto se truditi razmišljati o zdravom izboru hrane kad konzumiranje ruža s usana nije najbolja stvar za vas?

Ono što je strašnije od ideje da jedete ruž je jesti to da je ruž napravljen od toksina koji se nalaze u konvencionalnoj šminki. Ruževi mogu sadržavati razine teških metala, parabena i kemikalija, a što se ruž brže istroši to je veći utjecaj tih toksina.

Ako u hrani ne biste jeli toksine i kemikalije, zašto biste ih stavljali na usne?

Melemi za usne imaju svoje probleme, posebno ako se temelje na mineralnom ulju. Rafinirano sirovo ulje je nešto što ne želimo na svojoj koži, a kamoli u trbuhu.

Možda bi zato bilo najjednostavnije odabrati bolji proizvod za vaše usne, poput raznih organskih i prirodnih brendova.

Sigurno vas zanima trebate li prestati nositi ruž ili sjajilo ili melem? Ne. Presudan problem sa svim tim brojevima jest taj što oni ne uključuju svoje izvore.

Nažalost, Internet može marljivo širiti dezinformacije, a da ih nitko ne provjerava, što znači da se ti brojevi ponavljaju bez pozivanja na bilo koji primarni izvor.

Što se više potencijalno štetnih sastojaka pojavljuje u kozmetici, to više uzimamo ove brojke zdravo za gotovo. Pa koliko zapravo ruža jedete? Broj je vjerojatno prilično niži od onoga što ste čuli.

Poanta je da zapravo ne znamo koliko točno ruža žena proguta u životu. Budući da su sastojci kozmetike ozbiljan problem, važno je znati koliko ruža ulazi u tijelo, ali te bi brojke trebale doći iz znanstvenih studija, a ne iz internetskih kutaka.

Na kraju, jedu li žene zapravo kilograme i kilograme ruža za usne? Ne, gotovo sigurno ne. Bez straha uživajte u svom omiljenom ružu.