
FOTO by Instagram @fatfofas / @yuliyanavas / @__mariaelena
Jeste li isprobali Amalfijski sorbet od limuna?
Iako nije poput onog s romantične talijanske obale, donosimo jednostavan recept za DIY pripremu...
Ako ste ikada posjetili Amalfijsku obalu, primijetili ste da su limunovi posvuda. Mali štandovi postavljeni uz rub tih vijugavih cesta i trgovine koje prodaju samo osvježavajuće i ukusne sorbete od limuna, svakog turista privlače poput magneta.
Postoji jedna posebna slastičarnica u samom središtu Amalfija koja prodaje zapanjujuće divovske limune punjene slasnim sorbetom od limuna. Iako nisu povoljni, riječ je o neprocjenjivom iskustvu koje se isplati doživjeti. Ako se ikada uputite u Amalfi, pripremite se na visoke cijene.
Nažalost, Amalfi nam nije toliko blizu da bismo ga posjećivali često, stoga je vrijeme da zasučemo rukave i pripremo kućni sorbet od limuna koji će nas u mislima odvesti na ovu egzotičnu talijansku obalu.
Iznenađujuće ga je lako napraviti kod kuće i savršena je mješavina gorkog, kiselog i slatkog. To je savršen način da se rashladite kada dani postanu vrući.
Tradicionalno, talijanski sorbet od limuna se priprema od bjelanjaka, ali mi smo pronašli puno jednostavniji recept koristeći samo 3 sastojka – limun, šećer i vodu!
Iako se ništa ne može usporediti s Amalfijskim limunima, naš prijedlog je pronaći organske limune. Što se tiče šećera, možete koristiti bijeli šećer jer se brzo otapa.
Priprema:
- Ogulite limun gulilicom za povrće pazeći da ne uklonite bijelu srž (učinit će ga gorkim). Iscijedite sok od limuna kroz cjedilo kako biste uklonili svu pulpu i koštice.
- Kako biste napravili šećerni sirup, dodajte vodu i šećer (50 grama) u lonac i zakuhajte. Kad se šećer otopi, ugasite i dodajte limunovu koricu. Pustite da se sirup potpuno ohladi.
- Kada se sirup ohladi, uklonite koru i dodajte sok. Ulijte smjesu u blender i mućkajte dok se ne pretvori u mekan sorbet.
- Kada je sorbet spreman, možete ga prebaciti u posudu i staviti u zamrzivač dok vam ne zatreba.
*Ako ga želite konzumirati odmah, u blenderu usitnite kockice leda, umiješajte u sorbet i stavite hladiti na 15 minuta.
Što se tiče posluživanja, lijepo će izgledati u čaši za Martini ili direktno u limunu.
U slast!