FOTO by Instagram @thickhair_vibes

Ljepota

Jesensko opadanje kose – kako si pomoći?

Mia Vodopija 06. listopada 2021.

U jesen svima opada kosa, zar ne?

Kosa je od davnina simbol ženstvenosti. Majke nas uče kako brinuti o njoj dok smo malene – kosa je naš ponos. Ima smisla da se prepadnemo kada vidimo da pojačano opada. Ima li razloga za brigu?

Životni vijek kose

Ljudska kosa je izrađena od naših stanica pa kao i one ima svoj životni vijek. Ljudska kosa ima fazu rasta koja traje između dvije i šest godina i naziva se anagena faza.

Nakon nje slijedi faza mirovanja ili telogen faza koja traje između dva i šest mjeseci nakon čega vlas odumire i ispada. Folikula iz koje je ispala vlas miruje tri mjeseca te se nakon toga pokreće cijeli proces, odnosno raste nova vlas. U svakom trenu otprilike 90 posto kose na glavi raste dok je ostatak u fazi mirovanja. S obzirom na to da se vlasi nalaze u različitim fazama, ljudi svakodnevno gube određenu količinu vlasi, otprilike 50 do 100 vlasi.

Jesensko opadanje

Opadanje kose u jesen spada u sezonsko opadanje kose i primjećuje ga većina ljudi. Kosa opada kako bi se obnovilo vlasište, te iako se gubi više vlasi od prosječnih 50-100 vlasi dnevno, jesensko opadanje ne bi trebalo uzrokovati zabrinutost. Naglo povećanje otpadnutih vlasi uzrokovano je pojačanim rastom kose ljeti zbog zaštite od UV zraka.

Pojačano jesensko opadanje traje otprilike četiri do osam tjedana i nije razlog za zabrinutost. Ako se opadanje nastavi i kasnije, znači da je za ispadanje kose kriv drugi uzročnik te je potrebno javiti se liječniku i okrenuti se specijaliziranim tretmanima za sprječavanje gubitka kose.

Njegujte kosu iznutra

Na intenzitet opadanja kose može se utjecati iznutra, pravilnim balansom vitamina i minerala, odnosno pravilnom prehranom. U jačanju kose osobito pomažu sljedeće namirnice:

  • Losos: bogat je omega 3 masnim kiselinama, vitaminima te je odličan izvor proteina koji ustvari grade vlasi.
  • Med: djeluje protuupalno te dokazano poboljšava izgled tanke kose i učvršćuje je.
  • Orašasti plodovi i sjemenke bundeve: proteini, vitamini i minerali te dobre masti osnažuju kosu i sudjeluju u izgradnji kose.
  • Špinat: željezo i vitamin C potreban za apsorpciju željeza iz špinata također osnažuju kosu i zaslužni su za njezino zdravlje.
  • Kokos: hrani kosu iznutra i regenerira vlasi izvana. Ako primjećujete da vaša kosa ispada jače no što bi trebala ujesen, zaustavite njezin gubitak provjerenim preparatima renomiranih proizvođača.

U slučaju da vam kosa u ovo doba jače opada, nemojte brinuti, već se pobrinite da jedete više povrća i voća. Jesensko opadanje kose je normalno.