FOTO by Instagram @tonkarecirucak

Recepti

Jesenska rapsodija za sve slatkoljupce – Cheesecake s jabukama i karamelom!

Una Lora Banjac 23. listopada 2024.

Slatki spoj jabuka, sira i karameliziranih okusa

Kada jesen donese svoj šareni spektakl lišća, a miris pečenih jabuka i cimeta ispuni zrak, idealno je vrijeme za uživanje u slasticama koje odražavaju ovu predivnu sezonu.

Instagram @tonkarecirucak

Upravo zato smo s vama odlučili podijeliti neodoljivi recept za cheesecake s jabukama, cimetom i karamelom koji se savršeno uklapa u jesensko ozračje!

Ovaj recept ne samo da je ukusan, već i jednostavan za pripremu, a vaša obitelj i prijatelji će ga obožavati.

Sastojci

Za podlogu:

  • 250 g McVities digestive keksa
  • 125 g maslaca

Za kremu od sira:

  • 750 g ABC, Vivis i sl.
  • 2 jaja
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta
  • pola žličice muškatnog oraščića

Za sloj s jabukama:

  • 3 srednje jabuke (Granny Smith i sl.)
  • 1 žličica cimeta

Za crumble:

  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
  • pola žličice cimeta
  • 80 g maslaca

Za preljev:

  • oko 100 g dulce de leche preljeva (može i obični karamel preljev)

Priprema

  1. Zagrijavanje pećnice: Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  2. Priprema podloge: Usitnite kekse i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Kalup veličine 24 cm obložite masnim papirom, a zatim u dno usitnite smjesu keksa i maslaca. Pecite 10 minuta.
  3. Krema od sira: U međuvremenu, pripremite kremu. Sir, vanilin šećer i šećer u prahu izmiksajte. Krema nije previše slatka jer na nju dolazi crumble i karamel, ali slobodno prilagodite količinu šećera prema vlastitom ukusu. Dodajte cimet i muškatni oraščić, a potom jedno po jedno jaje, miksajući lagano.
  4. Priprema jabuka: Jabuke ogulite i narežite na sitne komadiće (oko 1 x 1 cm). Začinite cimetom i promiješajte.
  5. Sastavljanje cheesecakea: Kremu rasporedite po podlozi, ravnomjerno složite jabuke i vratite u pećnicu na 30 minuta.
  6. Priprema crumblea: U međuvremenu, pomiješajte šećer, zobene pahuljice, brašno i cimet. Dodajte hladni maslac narezan na manje komade. Rukama napravite mrvičastu smjesu.
  7. Završno pečenje: Nakon 30 minuta, na cheesecake rasporedite crumble smjesu. Pecite još 20 minuta, dok gornji sloj lagano ne porumeni.
  8. Hlađenje i posluživanje: Dobro ohladite cheesecake u frižideru preko noći. Tek nakon što se ohladi, izvadite ga iz kalupa i prelijte karamelom. Dulce de leche možete zamijeniti kupovnim karamel preljevom ili domaćim, koji se lako priprema otapanjem karamel bombona u mlijeku.

Ovaj cheesecake s jabukama i karamelom savršen je način da uživate u ukusima jeseni. Poslužite ga uz šalicu čaja ili kave i prepustite se slatkim trenucima!

Autorica recepta: Tonka Petričević