
FOTO by Instagram @tonkarecirucak
Jesenska rapsodija za sve slatkoljupce – Cheesecake s jabukama i karamelom!
Slatki spoj jabuka, sira i karameliziranih okusa
Kada jesen donese svoj šareni spektakl lišća, a miris pečenih jabuka i cimeta ispuni zrak, idealno je vrijeme za uživanje u slasticama koje odražavaju ovu predivnu sezonu.

Upravo zato smo s vama odlučili podijeliti neodoljivi recept za cheesecake s jabukama, cimetom i karamelom koji se savršeno uklapa u jesensko ozračje!
Ovaj recept ne samo da je ukusan, već i jednostavan za pripremu, a vaša obitelj i prijatelji će ga obožavati.
Sastojci
Za podlogu:
- 250 g McVities digestive keksa
- 125 g maslaca
Za kremu od sira:
- 750 g ABC, Vivis i sl.
- 2 jaja
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
- pola žličice muškatnog oraščića
Za sloj s jabukama:
- 3 srednje jabuke (Granny Smith i sl.)
- 1 žličica cimeta
Za crumble:
- 5 žlica zobenih pahuljica
- 2 žlice šećera
- 2 žlice brašna
- pola žličice cimeta
- 80 g maslaca
Za preljev:
- oko 100 g dulce de leche preljeva (može i obični karamel preljev)
Priprema
- Zagrijavanje pećnice: Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- Priprema podloge: Usitnite kekse i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. Kalup veličine 24 cm obložite masnim papirom, a zatim u dno usitnite smjesu keksa i maslaca. Pecite 10 minuta.
- Krema od sira: U međuvremenu, pripremite kremu. Sir, vanilin šećer i šećer u prahu izmiksajte. Krema nije previše slatka jer na nju dolazi crumble i karamel, ali slobodno prilagodite količinu šećera prema vlastitom ukusu. Dodajte cimet i muškatni oraščić, a potom jedno po jedno jaje, miksajući lagano.
- Priprema jabuka: Jabuke ogulite i narežite na sitne komadiće (oko 1 x 1 cm). Začinite cimetom i promiješajte.
- Sastavljanje cheesecakea: Kremu rasporedite po podlozi, ravnomjerno složite jabuke i vratite u pećnicu na 30 minuta.
- Priprema crumblea: U međuvremenu, pomiješajte šećer, zobene pahuljice, brašno i cimet. Dodajte hladni maslac narezan na manje komade. Rukama napravite mrvičastu smjesu.
- Završno pečenje: Nakon 30 minuta, na cheesecake rasporedite crumble smjesu. Pecite još 20 minuta, dok gornji sloj lagano ne porumeni.
- Hlađenje i posluživanje: Dobro ohladite cheesecake u frižideru preko noći. Tek nakon što se ohladi, izvadite ga iz kalupa i prelijte karamelom. Dulce de leche možete zamijeniti kupovnim karamel preljevom ili domaćim, koji se lako priprema otapanjem karamel bombona u mlijeku.
Ovaj cheesecake s jabukama i karamelom savršen je način da uživate u ukusima jeseni. Poslužite ga uz šalicu čaja ili kave i prepustite se slatkim trenucima!
Autorica recepta: Tonka Petričević