FOTO by Instagram @eatsbyellaa
Jesenska poslastica – Aromatični kolač s cimetom i bananama
Donosimo recept za ovaj slatki užitak obogaćen preljevom od karamele!
Jesen je godišnje doba koje volimo iz puno razloga. Dolaskom svježih, prohladnih dana i opadanjem lišća, priroda se pretvara u paletu zlatnih, crvenih i narančastih nijansi, a našem uživanju u toj raskošnoj paleti boja nema kraja!
Ovo doba godine donosi miris kiše, svježe ubrane plodove poput jabuka i bundeva te omiljene začine poput cimeta i klinčića. To je vrijeme kada se povlačimo u toplinu doma, uživamo u dekama, toplim napicima i atmosferi koja nas poziva na mir i opuštanje.
Upravo zbog toga smo ostali oduševljeni kada smo naišli na recept za neodoljivi kolač s cimetom i bananama!
Ovaj kolač ne samo da oduševljava svojim okusom, već i izgledom, osobito kada ga prelijete karamelom. Karamela pruža dodatni vizualni i okusni doživljaj, stvarajući savršen balans među aromama. Idealna je poslastica za svaku priliku, bilo da želite ugoditi gostima ili se počastiti u miru svog doma.
Sastojci:
Tijesto
- 220 g pasirane banane (2,5 banane)
- 90 g smeđeg šećera
- 50 g kokosovog šećera
- 80 g maslinovog ili neutralnog ulja
- 65 g pasiranih jabuka (ili dodajte još banana)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice maslaca od badema
- 1 žlica cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- <1/8 žličice đumbira u prahu
- 180 g glatkog brašna
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Glazura
- 110 ml vrhnja za šlag bez mlijeka
- 100 g krem sira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 50 g šećera u prahu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva
- Četvrtasti kalup za kolače od obložite papirom za pečenje
- Zgnječite banane u velikoj zdjeli, zatim pjenjačom umiješajte šećere, ulje, maslac od badema, vaniliju, sol i umak od jabuka
- Prosijte brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te lagano umiješajte, pazeći da ne izmiješate previše
- Prelijte u posudu i pecite 28 minuta ili dulje ( dok čačkalica umetnuta u kolač ne izađe čista)
- Dok se kolač hladi umutite glazuru – električnom pjenjačom umutite vrhnje, zatim dodajte vaniliju i krem sir te postupno dodajte šećer u prahu.
- Nakon toga glazuru ohladite u hladnjaku
- Nakon što se ohladi ju prelijte preko kolača
- Po želji posipajte mrvljenim keksićima
Uživajte i dobar tek!