FOTO by Instagram @eatsbyellaa

Recepti

Jesenska poslastica – Aromatični kolač s cimetom i bananama

Una Lora Banjac 17. rujna 2024.

Donosimo recept za ovaj slatki užitak obogaćen preljevom od karamele!

Jesen je godišnje doba koje volimo iz puno razloga. Dolaskom svježih, prohladnih dana i opadanjem lišća, priroda se pretvara u paletu zlatnih, crvenih i narančastih nijansi, a našem uživanju u toj raskošnoj paleti boja nema kraja!

Ovo doba godine donosi miris kiše, svježe ubrane plodove poput jabuka i bundeva te omiljene začine poput cimeta i klinčića. To je vrijeme kada se povlačimo u toplinu doma, uživamo u dekama, toplim napicima i atmosferi koja nas poziva na mir i opuštanje.

Instagram @eatsbyellaa

Upravo zbog toga smo ostali oduševljeni kada smo naišli na recept za neodoljivi kolač s cimetom i bananama!

Ovaj kolač ne samo da oduševljava svojim okusom, već i izgledom, osobito kada ga prelijete karamelom. Karamela pruža dodatni vizualni i okusni doživljaj, stvarajući savršen balans među aromama. Idealna je poslastica za svaku priliku, bilo da želite ugoditi gostima ili se počastiti u miru svog doma.

Sastojci:

Tijesto

  • 220 g pasirane banane (2,5 banane)
  • 90 g smeđeg šećera
  • 50 g  kokosovog šećera
  • 80 g maslinovog ili neutralnog ulja
  • 65  g pasiranih jabuka (ili dodajte još banana)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice maslaca od badema
  • 1 žlica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • <1/8 žličice đumbira u prahu
  • 180 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Glazura

  • 110 ml vrhnja za šlag bez mlijeka
  • 100 g krem sira
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva
  • Četvrtasti kalup za kolače od obložite papirom za pečenje
  • Zgnječite banane u velikoj zdjeli, zatim pjenjačom umiješajte šećere, ulje, maslac od badema, vaniliju, sol i umak od jabuka
  • Prosijte brašno, začine, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te lagano umiješajte, pazeći da ne izmiješate previše
  • Prelijte u posudu i pecite 28 minuta ili dulje ( dok čačkalica umetnuta u kolač ne izađe čista)
  • Dok se kolač hladi umutite glazuru – električnom pjenjačom umutite vrhnje, zatim dodajte vaniliju i krem ​​sir te postupno dodajte šećer u prahu.
  • Nakon toga glazuru ohladite u hladnjaku
  • Nakon što se ohladi ju prelijte preko kolača
  • Po želji posipajte mrvljenim keksićima

Uživajte i dobar tek!