FOTO by Instagram @s_a_h_i_l_mir / @delectable_palate

Dom

Jedva smo dočekali početak sezone slasnih trešanja

Daria Lovrić 20. svibnja 2022.

Ukusna ljetna poslastica djeluje protuupalno i poboljšava zdravlje organizma

Plod trešnje – skoro svima najomiljenije voće, okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti. Božanstvenog je slatkastog okusa, a jedemo ga samostalno, u pitama i raznim kolačima te kao kompote i pekmeze.

Trešnje nisu samo ukusne, već sadrže vitamine i minerale s koji imaju veliki učinak na naše zdravlje. Samo jedna šalica slatke, sirove trešnje bez koštica daje pregršt vlakana, vitamina C i kalija. Vitamin C djeluje kao antioksidans, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta i neophodan je za održavanje imunološkog sustava i zdravlja kože.

S druge strane kalij nam je potreban za kontrakciju mišića, rad živaca i regulaciju krvnog tlaka. Trešnje su siromašne mastima i ne sadrže natrij i kolesterol. Upravo zato su idealan izbor za sve one koji paze na tjelesnu težinu.

Ako se pitate kako izabrati one najsočnije trešnje, pripazite na nekoliko stvari. Zrele trešnje su uvijek velike, sjajne i mesnate. Bez obzira na sortu, nemaju dugi vijek trajanja zato uvijek izaberite one plodove koji imaju peteljke, izrazito crvenu boju i čistu vanjsku kožu bez oštećenja.

Trešnje uvijek čuvajte na hladnom i vlažnom mjestu jer visoke temperature mogu narušiti okus i teksturu ovog sočnog ploda. Uz pravilno skladištenje, trešnju možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana, iako vjerujemo da ne postoji osoba koja je jednu mjericu imala toliki period.

Ako ste ljubitelji kolača s trešnjama, možete ih zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Prije zamrzavanja trešnje treba dobro oprati i osušiti.

Primili smo dojavu da su na tržnice stigle prve mjerice ukusnih crvenih kraljica, zato trk po svoju i kušaj ovogodišnje među prvima.