FOTO by Instagram

Dekor

Jednostavni DIY koraci za izradu kamenjara!

Viktoria Šafranić 22. travnja 2020.

Povodom Dana planeta Zemlje donosimo mali vodič kako upotpuniti eksterijer…

Da nam je početkom godine netko rekao što nas sve očekuje u narednim mjesecima, vjerojatno bi se grohotom nasmijali i ironično demantirali navode. Sada smo svjesni činjenice da je život uistinu nepredvidiv i nikada ne znamo što nam donosi sutra.

No ima i nešto dobro u tome, a to je da smo svi mi u posljednje vrijeme postali savjesni oko mnogih stvari. Shvatili smo što je uistinu važno, konačno smo malo usporili i prestali juriti kroz svakodnevicu te pronašli vremena za one koji su uvijek tu za nas, našu obitelj.

Mi smo vječni optimisti i smatramo da nema ništa ljepše nego iskoristiti ove dragocjene trenutke za zbližavanje s ukućanima i osmišljavanje zajedničkih aktivnosti koje su istodobno korisne i zabavne.

Bez obzira živite li u stanu s balkonom ili je vaš stambeni prostor kuća s dvorištem, sigurni smo da većina može pronaći kutak u kojem će smjestiti preslatki kamenjar. To ne mora biti ništa veliko ni raskošno, samo je važno da je napravljeno sa srcem. Poželjno je da svi u obitelji sudjeluju u tom procesu jer znate i sami da više glava donosi raznovrsnije ideje.

Prije nego što zasučete rukave, evo nekoliko smjernica kojih bi se trebali pridržavati kod izrade kamenjara:

Kod odabira mjesta za kamenjar, obavezno pripazite da ga ne smjestite ispod stabla jer bi mu na taj način mogli uskratiti sunce koje je biljkama potrebno za život. Osim što bi ova pozicija bacila sjenu na kamenjar, lišće koje padne na osjetljive male biljke u jesen bi ih također moglo uništiti.

Kamenjari imaju tendenciju boljeg napretka ako se nalaze negdje na sredini vrta, po mogućnosti na padini. Naravno, mogu se napraviti i na ravnom terenu te povisiti tako da se nasipa krupni šljunak.

Također, na teškim zemljištima koja slabo propuštaju vodu, potrebno je postaviti drenažu.

Što vam je sve potrebno za DIY izradu kamenjara?

Za početak, uzmite komad papira i olovku i napravite okviran plan. To je jako bitno jer nikome nije u interesu premještati teško kamenje više od jednom. Napravite skicu vrta i eksperimentirajte s veličinom, oblikom i lokacijom sve dok ne budete zadovoljni.

Kamenje je esencijalno kod izrade kamenjara i trebat će vam više nego što mislite. Za pravi kamenjar, na površinu od 12 četvornih metara potrebno je 2-3 tone kamenja.

No ne očajavajte ako nemate gdje nabaviti toliko kamenja jer jednako poželjno će izgledati i cvjetna oaza s manjim kamenčićima koje zasigurno imate u blizini, a koja je gotovo identična kamenjaru.

Ono do čega definitivno možete je svježe cvijeće jer većina vrtnih centara vrši dostavu. Ako se ne možete odlučiti koje biste biljke uvrstili, naš savjet su šarmantni sukulenti koji izgledaju očaravajuće ili neki od najdražih cvjetova koje volimo vidjeti u kamenjaru poput visibaba, jaglaca i ljubičica.

Ako vam preostane prazna površina između zemlje, kamenčića i cvijeća, popuniti je možete sitnim pijeskom ili trijeskama, a kao dodatan dekor uvijek su dobrodošli patuljci.

Kako započeti s procesom gradnje kamenjara?

Važno je da podnožje izgleda kao mala visoravan tako da već u samom startu možete odrediti oblik kamenjara. Zatim iskopajte rupu veličine pola kamena i krenite s onim trokutastog oblika koji postavljate na samoj sredini kamenjara. Prilikom njihovog slaganja pripazite da je svaki kamen okrenut s vrhom prema van. Važno je da su kameni čvrsto položeni u zemlju i što bliže jedan drugome.

Između njih zasadite biljke prema vlastitim odabiru. Malo pomalo, doći ćete do finalnog rezultata vašeg mini remek djela koje je poželjno poslikati i objaviti na društvenim mrežama uz prigodan hashtag #domabzzzbriga.

Na kraju, ne zaboravite da je u svemu ovome najvažnije zajedništvo i uživanje s najmilijima. Čak iako vam ne ispadne sve onako kako ste zamišljali, cilj svega je dobro se zabaviti i naravno, odati priznanje ovom međunarodnom Danu planeta Zemlje.

TIPS&TRICKS

Kako biste u potpunosti mogli uživati u svom jedinstvenom ambijentu, još vam samo preostaje nabaviti udobnu ležaljku i postaviti Raid spirale kako vam se leteći neprijatelji ne bi mogli ni približiti.

Svima čiji se kamenjar nalazi na balkonu, naš savjet za finalan touch je postaviti Raid klopke za mrave kako vas ništa ne bi ometalo dok čitate svoju omiljenu knjigu i ispijate popodnevnu kavicu. Insekti će ovog puta svoje stanište morati pronaći negdje drugdje. 

Za još više informacija o must-have Raid proizvodima protiv insekata posjetite njihovu službenu Facebook stranicu Sezona bzzz briga ili Instagram profil!