FOTO by Instagram @friendsdandreeve / @serajardin / @itasflowers

Dekor

Japanska šumarica – jesenski cvijet za kojeg sigurno niste čuli!

Mia Vodopija 26. listopada 2021.

Ako volite cvijeće, imamo nešto za vas...

Proljeće je sinonim za obnovu prirode, ponovno ‘rođenje’ flore i procvata šarenih stabiljka. Iako je jesen suprotna proljeću po mnogo toga, postoji cvijeće koje raste u jesen!

S padom temperatura  sve smo bliži zimi, a time se bližimo i kraju vegetacijskog ciklusa. Bez obzira na lošije vremenske uvjete, jesenske trajnice odlično podnose hladnoću i visoki postotak vlage.

Raznobojno jesensko cvijeće unijet će dašak šarenih boja u tmurne i maglovite jesenske dane.

Postoji veliki izbor jesenskih biljaka i trajnica koje možete posaditi na balkon. Jedna od njih je nama zapela za oko – japanska šumarica.

Prema grčkoj mitologiji, šumarice su niknule iz Afroditinih suza dok je oplakivala smrt svog ljubavnika, Adonisa. Adonisa su ubili bogovi zbog ljubomore jer je bio u vezi s prekrasnom božicom ljubavi.

Japanska šumarica je trajna zeljasta biljka iz porodice žabnjaka koja cvjeta od kolovoza do listopada, odnosno u kasno ljeto i jesen. Uglavnom je visokog rasta (do 150 cm) s vlaknastim korijenjem. Cvjetovi su pojedinačni, najčešće bijele boje sa žutim prašnicima.

Prema grčkoj mitologiji i kršćanstvu, crvena japanska šumarice simbolizira smrt ili čin napuštene ljubavi. Dok je Afrodita plakala, Adonis je prolio krv na šumarice koje su proizašle iz njezinih suza i obojile ih u crveno. U kršćanstvu crvene šumarice simboliziraju krv koju je Krist prolio na raspeću.

Japanska šumarice je prirodno rasprostranjena u istočnoj Aziji (posebno na području Kine i Japana). Ona se samostalno širi, a najbolje uspijeva na polusjenovitom ili sjenovitom mjestu te na vlažnim šumovitim i travom obraslim mjestima.

Izvrstan je dodatak posudama i višegodišnjim gredicama, nadopunjujući biljke poput astera, borovnica, krizantema i ukrasnih trava koje vole sjenu.

Također čine izvrstan i dugotrajan buket jer još dugo nakon rezanja zadržavaju boju!