FOTO by Instagram @juligrafie_ / @jeenifer__

Zabava

Jahanje – sve blagodati rada s ovim plemenitim životinjama

Mia Vodopija 18. svibnja 2021.

Snagu koju razvijate iz jahanja možete primijeniti i na druga područja života

Jahanje dolazi s mnogim mentalnim i fizičkim benefitima. Snagu koju razvijate iz ove aktivnosti možete primijeniti i na druga područja života.

Ovo su neki od razloga zašto jahanje ima reputaciju pozitivnog utjecaja na život onih koji se redovito bave njime.

Jahanje ima prednosti za mentalno zdravlje – poznato je da interakcija s konjima ima terapijske koristi. Znamo da emocionalne blagodati terapijskog jahanja izravno pomažu u liječenju onih koji pate od anksioznosti, depresije, demencije i drugih stanja mentalnog zdravlja.

Rolanje – zabava kojom spržite približno 500 kalorija u sat vremena!

Ono također smanjuje stres – jahanje vam omogućuje da se odmorite od životnih stresora i budete na svježem zraku. Druženje sa životinjama i vježbanje oslobađa hormon zvan serotonin, koji može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti razinu stresa.

Imate priliku razviti vještine rješavanja problema dok komunicirate sa svojim konjem i zajedno svladavate prepreke. Pamćenje, asertivnost i govor poboljšavaju se u tom procesu, a taj se mentalni razvoj može primijeniti na druga područja vašeg života.

Jahanje pridonosi i osjećaju opuštenosti – mnogi redovni jahači opisuju to iskustvo kao opuštajući dio svog dana. To opuštanje dolazi od cirkulacije i pokreta zglobova i mišića tijekom jahanja. Štoviše, jednostavno boravljenje na otvorenom, uživanje u promjeni krajolika na svježem zraku može pružiti opuštajući učinak.

Uz prednosti mentalnog zdravlja, jahanje također služi kao oblik vježbanja. Ne samo da redovitim kretanjem sagorijevate kalorije, već izvodite izometričku vježbu koristeći se mišićima kako biste se stabilizirali na konju.

Za sve one koji žive u Zagrebu, po dozu jahanja i zdravlja možete otići u Udrugu Flyer Zagreb, konjički klub Appaloosa, Jockey klub Hrvatske, konjički klub Trajbar i na Hipodrom.