Recepti

Jagode, biskvit i bademi – kolač koji se sljubljuje s našim nepcima!

Viktoria Šafranić 14. svibnja 2021.

Jagode su najdraže mirišljavo sezonsko voće na koje svi padamo...

Priznajmo si , većina nas voli konzumirati ih same bez ičega ili i vi kao ja uživate ih jesti sa šećerom?

Kad smo kod kolača s jagodama , volim da se osjeti njihov okus i da vode glavnu riječ.

Upravo tako je nastao ovaj kolač.

Sočan biskvit s nadjevom od jagoda koji osvaja jednostavnošću. Nježan i prozračan, dovoljno mu je da ga posipate sa šećerom u prahu. Ili dodate još malo nadjeva od jagoda sa strane.

Kako god, ovo je kolač za svaki dan. Uz kavu i druženja sa prijateljima.

U nastavku pročitajte sastojke i recept.

Sastojci za biskvit:

  • 50 g mljevenih badema
  • 260 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja
  • 280 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka

Nadjev od jagoda:

  • 250 g jagoda
  • 200 ml vode
  • 2 žlice gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 80 g šećera

Trebat će vam još:

  • Šećer u prahu i jagode za dekoraciju po želji

Priprema:

  1. Za izradu biskvita potrebno je žumanjke odvojiti od bjelanjaka.

2. Sve suhe sastojke izmiješajte posebno u posudi.

3. Bjelanjke uz pomoć kuhinjskog robota ili miksera izradite na srednjoj brzini.

4. Izrađenim bjelanjcima postepeno dodavati šećer dok ne postignete sjajni i čvrsti šlag.

5. Miješajte na srednjoj brzini ,zatim dodavati jedan po jedan žumanjak.

6. Potom dodajte ulje i mlijeko, zatim sve suhe sastojke. Možete promijeniti nastavak za izradu biskvita, pa kratko izraditi smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.

7. Pripremite kalup. Ja sam koristila pravokutni kalup dimenzija 30 × 12 cm. Obložite ga papirom za pečenje.

8. Smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio smjese ulijte u kalup, drugi ostavite za kasnije.

9. Stavite peći biskvit na 180° c stupnjeva oko 15 minuta dok ne pripremite nadjev.

10. Jagode očistite i narežite na kriške. Stavite ih u posudu za kuhanje te im dodajte šećer i vanilin šećer.

11. Od navedene količine vode odvojite par žlica i pomiješajte s gustinom posebno u posudici. Ostatak vode ulijte jagodama i stavite kuhati.

12. Kada su jagode prokuhale ,dodajte im gustin. Brzo miješajte i kuhajte par minuta dok se nadjev ne zgusne. Kratko prohladite.

13. Izvadite na pola pečen biskvit i u njega polako ulijte nadjev od jagoda.

14. Ostatak biskvita prelijte preko nadjeva. Stavite peći kolač do kraja oko 25 minuta.

15. Pečen kolač ostavite da se ohladi. Prije konzumiranja posipajte ga šećerom u prahu i ukrasite jagodama po želji.

U slast!

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!