FOTO by simplejoy.com

Dom

Jabukovača – mirisni napitak za šarene jesenske dane

Mia Vodopija 27. rujna 2021.

Ovaj recept je jdnostavan čak i za početnike

Veličanstvena jesen ima svoje čari, možda i više od bilo kojeg dijela godine. Šarenilo boja šuma i parkova, cjelokupna transformacija Majke prirode, nagnala nas je da se okušamo u nečem novom!

Odlučili smo proslaviti prve dane jeseni mirisnom, toplom i začinjenom jabukovačom. Ona je tradicionalni napitak za prohladne dane i mirne večeri pod svijećama i knjigom.

simplejoy.com

Ako ju do sada niste radili, nemojte brinuti jer je recept jednostavan. Što ju dulje kuhate, ona je intenzivnija. Probajte nabaviti domaće jabuke i naranče jer bi ih trebalo kuhati s korom. Ako želite dodatan okus, stavite komadić svježeg đumbira.

Koliko ćete šećera ili zaslađivača staviti najviše ovisi o tome koliko su vam slatke jabuke. Ako birate samo jednu sortu – odaberite malo kiseliju.

Sastojci:

  • 3 litre vode
  • 1.5- 2 kg jabuka
  • 2 naranče
  • komadić svježeg đumbira
  • 2 žlice šećera kokosovog cvijeta (više ili manje, po vlastitom ukusu i sorti jabuka)
  • 3, 4 štapića cimeta
  • po žličica kardamoma, klinčića, anisa
simplejoy.com

Postupak:

Voće dobro operite i narežite na kocke. U što dublju zdjelu dodajte vodu, voće, začine i komadić oguljenog đumbira. Kuhajte na laganoj vatri barem 2 sata (i ne zaboravite uživati u mirisu). Kad je voće jako omekšalo, upotrijebite gnječilicu krumpira pa ga dobro skašite (naravno, ovo sve radite u zdjeli u kojoj se i kuhalo). Sad jabukovaču procijedite u novu zdjelu kako biste dobili bistru tekućinu.

simplejoy.com

Ja sam prvo malo po malo cijedila kroz cjedilo sa sitnim rupicama, a zatim sam pulpu još jednom procijedila kroz gazu. Za ovaj korak pustite sve da se malo ohladi, u suprotnom ćete se speći (naučila sam na teži način).

Dobivenu jabukovaču spremite u staklenu bocu s poklopcem. Držite je do nekoliko dana u hladnjaku, a kad vam se pije, jednostavno je malo podgrijte iako je izvrsna i sasvim hladna.

Nadamo se da ćete napraviti svoju jabukovaču ove godine ako još do sada niste – mi definitivno hoćemo!