FOTO by Instagram @massimo.vanb / @croatiafulloflife / @fotography_zazg

Putovanja

Izletište Jankovac – zelena oaza za proljetni vikend izlet!

Daria Lovrić 26. svibnja 2023.

Morate posjetiti jednu od najljepših gorskih dolina smještenu na sjevernim obroncima Papuka!

Ovaj smo tjedan napokon imali prilike uživati na terasama omiljenih kafića i u šetnji obližnjim parkovima. S obzirom na vremensku prognozu, ovog ćemo vikenda imati pravo proljetno vrijeme, stoga je pravi trenutak da se zaputimo na vikend izlet.

Istražujući skrivene zelene oaze diljem Lijepe naše, odlučili smo vam predstaviti izletište Jankovac, dolinu smještenu na sjevernim obroncima Papuka.

Jankovac, jedna od najljepših gorskih dolina smještena je na visini od 475 m i vrvi hladnim izvorima i bistrim potocima. Okružena stoljetnim bukvama slavonske šume privlači ljubitelje prirode, planina i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.

Ime izletišta Jankovac kao i Jankovačkih jezera veže se za grofa Josipa Jankovića, vlasnika tada brojnih posjeda. On je ovdje najprije sagradio lovački dvorac, potom dva protočna jezera, kako za uzgoj pastrva, tako i za vodoopskrbu vodopada.

Odlučite li se za posjet Jankovcu, do izletišta vodi cesta Velika – Jankovac , a moguće je doći i pješke brojnim planinarskim stazama. Park-šuma Jankovac sadrži brojne izuzetne prirodne fenomene, poput krških vrela i špilja, a simbol Jankovca je “jankovački slap”.

Zbog obilja vode i svoje visine, slap pruža veličanstveni prizor, jedinstven na području Slavonije, posebice za jake zime kada se zamrzava u atraktivan ledeni stup.

Želite li uživati u prirodnom okruženju i čistom zraku, obavezno posjetite park-šumu Jankovac – središnje mjesto Parka prirode Papuk.