FOTO by Instagram @sebastian_pervan / @renato_renca

Putovanja

Izlet vikendom – uživajte u Parku prirode Učka

Mia Vodopija 13. siječnja 2022.

Ljepota Učke neka vas inspirira za nove pobjede

Postoji li nešto ljepše od hodanja prirodom i uživanja u čistom zraku? Jasno da ne. Ako biste rado otišli negdje za vikend, mi imamo prijedlog za vas…

Park prirode Učka prije svega karakterizira iznimna raznolikost obilježja na razmjerno malom prostoru. Tako je Učka zacijelo jedino mjesto na svijetu gdje možete fotografirati učkarski zvončić i jedno od posljednjih europskih lokaliteta na kojem će strpljivo oko ljubitelja ptica biti nagrađeno impresivnim siluetama bjeloglavog supa ili surog orla.

Osebujnost flore Parka najviše se zrcali u činjenici da je to područje koje s obzirom na geografski položaj i klimu obiluje i kontinentalnim i mediteranskim vrstama.

Tako flora Parka prirode Učka prema aktualnoj literaturi broji oko 1300 različitih vrsta, što je s obzirom na relativno malu površinu zaštićenog područja izuzetno velik broj. Takvo bogatstvo vrsta Učka ponajprije može zahvaliti već ranije opisanim čimbenicima fizičkog okoliša, a prije svega klimi, geologiji i reljefu.

Za one željne staza i hoda, otkrijte prirodne ljepote planine Ćićarije i umjetničke radove na mjestima na kojima ih najmanje očekujete! Ova kružna staza spoj je umjetničkih zahvata u obliku umjetnosti u krajobrazu, tzv. Land Art, i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.

Staza počinje/završava oko 150 m od Poklona cestom prema Veloj Učki i dugačka je oko 6,5 km s vrlo malom visinskom razlikom te se može obići za dva do tri sata. Staza je lagana pa je prikladna da je posjećuju i roditelji s djecom, starije osobe i drugi posjetitelji koji ne vole zahtjevne staze ni planinarenje, ali vole ugodne i lagane šetnje prirodom.

Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njene zvukove, opipajte vlažnu zemlju pod prstima, pomilujte nježnu mahovinu, zagrlite stablo, pustite suncu da vas miluje po koži, upijajte zelenilo i osjetite moćnu energiju prirode oko sebe. Ne trebate tragati za osjećajima jednosti s prirodom jer će se oni dogoditi sami od sebe. Važno je samo da budete prisutni.

Kada se želite odmoriti, preporučujemo restoran Učka, restoran Dopolavoro, konobu Lovransa draga, konobu Tomaško i konobu Ema, u kojima možete uživati u gastro specijalitetima podneblja.