FOTO by Instagram @davor_djopar / @ bet._.a / @davor_djopar

Putovanja

Izlet vikendom – pet idealnih šetnica u okolici Zagreba

Mia Vodopija 24. rujna 2021.

U zdravom tijelu zdrav duh!

U današnjem užurbanom načinu života, svima nam treba malo predaha i zasluženog odmora. Odlazak u prirodu najbolji je bijeg od asfalta i tehnologije.

Mir i zelenilo prirode najbolji su lijek za svakodnevni stres, ali i sigurno utočište u doba anksioznosti koja je posvuda oko nas. Šetnje prirodom su zanimljive u ovo doba korona virusa kada svi žele boraviti na svježem zraku i na otvorenom bez velike gužve.

Ako volite istraživati i otkrivati nova mjesta, donosimo vam staze koje se nalaze u Zagrebačkoj županiji, koje će vam osigurati mir, sigurnost i socijalnu distancu.

OKIĆ

Okić je slikovita stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice. Ruševni ostaci stare gradine nekadašnjeg plemićkog obitavališta na vrhu daju naslutiti njezinu nekadašnju veličinu. Okićka gradina prvi se put spominje 1183. godine, a zna se da je služila do 1616. godine.

Godine 1834. Ilirka Dragojla Jarnević uspela se kroz stijene na vrh Okića, što se smatra prvim penjačkim usponom u povijesti hrvatskog planinarstva. Pod Okićem je planinarski dom Dr. Maks Plotnikov, a stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište.

SLAPNICA

Jedna od najljepših dolina Samoborskog gorja je dolina Slapnica. Svoje ime dobila je po brojnim slapištima niz koje se voda spušta uskom, duboko usječenom dolinom, a većina ih nastaje zbog procesa taloženja sedre.

Stotinjak metara uzvodno nalazi se i izvorište Slapnice u čijem se zaleđu skriva pravi krški svijet. Ovo izletište nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore, na granici općina Žumberak i Krašić. Žubor vode, pjev ptica i zelenilo drveća izazivaju mir i opuštenost.

STAZA KNEŽEVA – BUDINJAK

S početkom u Eko centru Budinjak, Staza kneževa vodi kroz nešto više od 4 kilometra prirode i nudi uvid u bogatu budinjačku prošlost, u krajobrazu što su ga ljudi tisućljećima stvarali i održavali živeći u suglasju s prirodom.

Kružna staza označena je drvenim stupovima na kojima se nalaze pločice s obavijestima o smjeru kretanja i točkama na stazi, a deset punktova nudi deset različitih i jedinstvenih priča: od očuvane prirode i geoloških fenomena kao što su lokve, ponikve, travnjaci i jame. Na ovom izletištu osim očuvane prirode i geoloških fenomena možete pronaći i arheološke nalaze iz starijeg željeznog i rimskoga doba.

SVETONEDELJSKI BREGI

Svetonedeljski bregi čuvaju niz uspomena na davna vremena. Od najranije povijesti, kad su bili samo greben u moru, njihov lapor čuva uspomene u obliku okamina školjaka, riba, bilja. Hrvatski prirodoslovni muzej i Samoborski muzej čuvaju dio nalaza iz tog doba koje su iskopali razni istraživači.

Brežuljci, šume i livade koje se stapaju s mirnim svetonedeljskim naseljima nude nekoliko ugodnih pješačkih ruta po mjeri nezahtjevnih šetača. Ribolov na jezerima ili paintball u adrenalinskom parku dokazuju da je ovo izletište idealno mjesto za ljubitelje mirnih izleta, ali i za avanturiste.

VAROŠKI LUG

Nedaleko Vrbovca nalazi se Varoški lug, carstvo hrasta lužnjaka i graba. Od 1982. godine proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom zbog bogatstva životinjskih vrsta. Izletište nudi visoke osmatračnice s kojih možete promatrati životinje, bogat krajolik i vodotok rijeke Glogovnice.

Ovo je područje osobito zanimljivo jer u njemu obitavaju brojni predstavnici srednjoeuropske faune: jelen, srna, divlja svinja, divlja mačka, jazavac, kuna zlatica, lisica, lasica, tvor i dr. Uz laganu trosatnu šetnju ovo izletište nudi zbližavanje s prirodom i njezinim bogatstvima.

Ovaj vikend se opustite u prirodi i istražite njezine dobrobiti i čari s vašom ekipom ili obitelji!