FOTO by Instagram @haticesendil / @thebursin / @ismaildemirci

Film

Izdaja, Miriše na ljubav, Nevjera: Koja vam je od ovih 10 popularnih turskih serija najdraža?

Viktoria Mikulić 01. ožujka 2023.

Turske serije postale su nezaobilazan dio svakodnevice...uz njih se smijemo, tugujemo, ali i opuštamo...

Uz turske serije vrijeme brže prolazi. Sve ljubavne zavrzlame, obiteljske intrige i iznenađujući obrati neizostavan su dio priča koje ispisuju povijest ovih popularnih serija. U nastavku donosimo pregled od 10 turskih serija koje su se u posljednjih nekoliko godina emitirale na RTL-u i Novoj TV. Koja vam je najdraža?

PREVARA

Četiri žene obitelji Dževher posve su različite, drukčije reagiraju i drukčije se nose s prošlošću. Kroz četiri glavne junakinje -majku i tri sestre – gledatelji dobivaju priliku vidjeti sve faze braka. Čolpan je rastavljena, Azra je u dugogodišnjem braku, Guneš se sprema za udaju, a Sanem potpuno odbacuje ideju braka. Serija razotkriva prljave trikove, smicalice, bavi se ljubavlju, odanošću te iznosi detalje vezane za obiteljski zakon.

KUZGUN

Ova serija donosi priču o muškarcu koji kreće u potragu za osvetom zbog velike nepravde koja mu se dogodila u djetinjstvu. Odrastanje glavnog lika Kuzguna (Baris Arduç) bilo je ispunjeno boli, traumama, samoćom i borbom, a sve zbog nedaća koje su snašle njegovog oca, poštenog visokorangiranog policajca nakon što ga je izdao njegov partner i sklopio savez s moćnim narkobosom Şerefom Dagistanlijem.

Kada odraste, 20 godina poslije nemilog događaja, Kuzgun kreće u osvetu. Međutim, i prije nego provede svoj plan do kraja, zaljubi se u Dilu (Burcu Biricik), prelijepu i pametnu kćer svoga neprijatelja Rifata Bilgina (Levent Ülgen). Susret Kuzguna i Dile dogodit će se u Nevšehiru, a njihova priča nastavit će se u Istanbulu.

IZDAJA

Trenutno se na Novoj TV emitira turska serija “Izdaja” koja je mnoge svojom napetom pričom o ljubavi i osveti prikovala za male ekrane. U glavnoj ulozi gledamo poznatu glumicu Hatice Şendil koja je poznata po hit serijama “Dila” i “Sudbina”, a vrhunsku glumačku ekipu čine još i Sera Kutlubey, poznata po seriji “Ljubav osvetnika”, İsmail Demirci i Perihan Savaş.

U prvim epizodama ove intrigantne serije gledatelji su upoznali Neslihan i njezinu naizgled savršenu obitelj na kojoj bi joj svatko pozavidio. No iluzija o savršenom životu i sretnom braku nestat će nakon što jedan susret otkrije bolnu istinu, a Neslihan će pod teretom prevare morati odabrati hoće li napustiti sve ili će skupiti snagu za najtežu borbu.

SNAGA OBITELJI

Nova TV donosi napetu tursku dramsku seriju s proslavljenom Ahu Yagtu koju su gledatelji imali prilike upoznati kao pohlepnu odvjetnicu Džandan u hit seriji ‘Tuđi život’. Ovoga puta obožavatelji turskih sapunica pratit će je u ulozi Suzane, bogate ljubavnice Akifa (Celila Nalcakana) zbog koje je on skrivio dvije nesreće u kojima je četvero djece ostalo bez roditelja.

MIRIŠE NA LJUBAV

Eda Yıldız živi sa svojom tetom i radi u njezinoj cvjećarnici. Roditelji su joj poginuli u nesreći. Htjela je studirati i imati dobru karijeru, ali nije mogla završiti fakultet krajobrazne arhitekture zbog Serkana Bolata. Vlasnik je renomiranog arhitektonskog ureda koji je obećao stipendije studentima, ali ih je kasnije otkazao. Edin san je letjeti u Italiju.

Ima dečka Cenka na daljinu. Ona upoznaje Serkana Bolata na dodjeli diploma i u bijesu biva vezana lisicama s njim. Serkan ima bivšu djevojku Selin koja se nedavno zaručila nakon njihovog prekida.

OČEV IZBOR

Očev izbor’ (Babil) je dramska serija najpoznatije turske producentske kuće Ay Yapim (Ezel, Strasti Orijenta, Izgubljena čast), čiju režiju potpisuje Uluç Bayraktar, a scenarij Nüket Bıçakçı i Özlem Yücel. Glavnu ulogu dobio je Halit Ergenç, koji glumi idealista, osjećajnog, skromnog i karizmatičnog profesora koji je gledateljima RTL-a poznat iz ‘1001 noći’ i ‘Sulejmana Veličanstvenog’.

Još dvoje glumaca koji su nizali pohvale zbog svojih interpretacija u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’ dijele set uz Halita – Nur Fettahoğlu i Ozan Güven! Nur je u ‘Sulejmanu Veličanstvenom’ bila Mahidevran, a sada je Eda Saygun, Irfanova brižna supruga dok je Rustem-paša sada Egemen, najbolji Irfanov prijatelj koji je na zanimljiv način povezan i s njegovom suprugom.

BUDI MOJE SUNCE

Romantična turska serija ‘Budi moje sunce’ (Ada Masali, 2021.) prati sudbonosan susret dvoje mladih, ali potpuno različitih ljudi. Haziran je moderna urbana djevojka, ovisnica o tehnologiji i izlascima, no sudbina je odvede na rodni otok njezine majke. Pojraz je mladi muškarac koji gotovo nikad nije otišao s otoka, povučen je, radišan i živi u skladu s prirodom.

Njih dvoje ne mogu se složiti ni oko čega. Navike i način života totalno su im drugačiji, jedno drugo uopće ne razumiju. Ali postoji nešto među njima, luda privlačnost koja se odmah primijeti. Uz sve nedaće koje ih sustižu, Haziran i Pojraz mijenjaju svoje navike i razmišljanja i sve bolje počinju shvaćati jedno drugo.

GOSPODIN POGREŠNI

Zabavna romantična serija ‘Gospodin pogrešni’ (Bay Yanlis, 2020.) priča je o potrazi jedne žene za pravim muškarcem. Mlada djevojka Ezgi (Özge Gürel) osjeća se izdano od strane muškog roda, a njezina posljednja veza doživjela je pravi debakl kada je dečka pronašla s ljubavnicom.

I dok se oporavlja od traume i vjeruje kako nikada neće pronaći svog gospodina savršenog, upoznaje zgodnog Ozgura (Can Yamman). Ozgur je bogati ženskaroš, slobodnog duha i ovisnik o adrenalinu, a njegove veze su kratkotrajne. U ovoj seriji glavnu ulogu također ima zgodni Can Yamman, no ovoga puta partnerica mu je šarmantna Özge Gürel.

SANJALICA

Pomalo drugačija od ostalih turskih serija, ‘Sanjalica’ je protkana humorom i neopisivom željom jedne djevojke da izađe iz društvenih okvira i slijedi svoje snove. Priča prati mladu djevojku Sanem koja sanja o tome da postane spisateljica i živi na Galapagosu, no roditelji je prisile da bira između dogovorenog braka i pronalaska odgovarajućeg posla. Odlučuje se za posao i pronalazi ga u marketinškoj agenciji, a ubrzo se zaljubi u svog šefa pustolovnog fotografa Cana.

NEVJERA

Nova TV donosi novu tursku uspješnicu “Nevjera” koja govori o osveti prevarene žene, a u glavnoj ženskoj ulozi pojavljuje se poznata turska glumica Cansu Dere, koju su gledatelji imali prilike gledati u hit seriji “Sila”. Ovoga puta oduševit će u ulozi prevarene žena koja je spremna na sve kako bi saznala tko je ljubavnica njenog muža.

Kad je Asja (Cansu Dere) upoznala Volkana (Caner Cindoruk), bila je sama u svom svijetu. Roditelji su joj umrli dok je bila jako mlada, a iako su joj ostavili poprilično veliko nasljedstvo, Asja nije imala obitelj koju bi nazivala svojom. Volkan je sve to promijenio nakon što ju je zaprosio, a netom nakon što je završila medicinu, preselili su se u Volkanov rodni grad, u blizini Istanbula. Volkanova je obitelj postala njezina, kao i njegovi prijatelji. Na tom su temelju izgradili sretan brak i odgojili svog sina Alija, u kućanstvu punom ljubavi o kakvom je Asja uvijek sanjala.