Njega kose

Isušuje li kokosovo ulje vašu kosu? Otkrivamo razlog zašto vam se to događa!

Antonija Andabak 31. svibnja 2017.

Postoji li nešto u čemu kokosovo ulje podbacuje? Prema tvrdnjama forumaša, odgovor je iznenađujuće - da.

Nije tajna da kokosovo ulje koriste mnoge pripadnice ljepšeg spola, i to ne samo u kuhinji nego i u raznim beauty tretmanima. Ovo višefunkcionlano ulje djeluje na gotovo sve, uključujući hidratizaciju suhe kože, pokazao se izvrsnim sredstvom čišćenja make-up četkica, a djeluje čak i kao učinkovit izbjeljivač zubiju. Postoji li nešto u čemu kokosovo ulje podbacuje? Prema tvrdnjama forumaša, odgovor je iznenađujuće – da.

https://www.instagram.com/p/BUwBW38jGo3/?tagged=coconutoilhair

Tako je jedna forumašica priupitala ostale cyber komentatore imaju li osjećaj intenzivne suhoće kose nakon korištenja kokosovog ulja. Na njeno iznenađenje, pojedinci su se doista požalili na kontra-efekt blaženog kokosovog ulja komentirajući kako je kosa postala posve beživotna, suprotno od očekivanog rezultata.

Kokosovo ulje doista može zamijeniti mnoge skupe proizvode preparativne kozmetike, no kada je riječ o kosi, ta čarobna formula može učiniti više štete nego koristi.

U raspravu se uključio i poznati dermatolog dajući objašnjenje tog fenomena i nepovoljan utjecaj ulja na kosu pojedinaca. Naime, kokosovo ulje doista prodire u strukturu kose dublje i intenzivnije od većine drugih ulja. Ta tvrdnja je potkrijepljena istraživanjem koje je pokazalo da kokosovo ulje uzrokuje smanjenje gubitka proteina, što na neke pojedince djeluje upravo na način da rezultira intenzivnom suhoćom kose.

Razlog zašto neki ljudi imaju dojam da je kosa tretirana kokosovim uljem suha i beživotna-osobito kada ulje koriste samostalno, je upravo iz razloga što ulje prodire u kotikulu vlasi-tj.vanjski sloj koji služi kao zaštita kose, zauzimajući mjesto u strukturi vlasi. Pri ispiranju kose, voda ne dopire u potpunosti do strukture vlasi, te ona nije toliko zasićena koliko bi bila bez upotrebe kokosovog ulja.

Osobe koje imaju nevidljivo šupljikavu strukturu vlasi, nemaju bojazni od negativnog utjecaja korištenja kokosovog ulja s obzirom na to da visoka poroznost znači da su kotikule vlasi otvorene, dozvoljavajući vodi da obavi svoj zadatak bez obzira na pristutnost ulja dok s druge strane kosa smanjene poroznosti nema sposobnost dovoljnog prodiranja vode unutar strukture kose uslijed prisutnosti ulja, uzrokujući ekstremnu suhoću kose.

Ulja imaju zadatak kosu učiniti fleksibilnijom i snažnijom te ukoliko korištenjem  kokosovog ulja primijetite suhoću, kosi možete vratiti živost drugim uljima koji će se prilagoditi vašem tipu kose, primjerice, jojobinim ili arganovim uljem.

Ne očajavajte ako koksovo ulje ne čini čuda vašoj kosi, to magično ulje možete upotrijebiti u mnogo drugih beauty rutina, pa podijelite s nama pokoji beauty savjet u kojem glavnu ulogu ima kokosovo ulje!

https://www.instagram.com/p/BRjMW6Kg14B/?tagged=coconutoilhairmask