FOTO by PR

Tech

Istraživanje otkrilo koji je mobitel idealan za Hrvate

PR 08. ožujka 2023.

Što je korisnicima najvažniji segment mobitela, što ih najviše živcira, koliko vremena provode na mobitelu i što bi promijenili da mogu?

Tehnološki div Xiaomi, jedan od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona, u ožujku je u Hrvatskoj proveo istraživanje na uzorku od 2.000 ispitanika o preferencijama, navikama i željama kad su u pitanju mobiteli.

Najvažnije stavke: Kamera, baterija i zaslon

Rezultati su u otkrili da su Hrvatima na mobitelima najvažnije stavke baterija i kamera te da su im brzina procesora i zaslon važniji od količine memorije. Također, ispitanici su odgovorili na set pitanja o opcijama i brendu kamere, specifikacijama zaslona, dizajnu, jamstvu te količini vremena kojeg provode na svojim mobitelima.

Primjerice, čak 34 posto ispitanika bateriju smatra najvažnijim segmentom pri odabiru novog mobitela dok kameru najvažnijim segmentom smatra 24 posto ispitanika. Brzina procesora našla se na trećem mjestu s 21 posto, a na četvrtom je mjestu zaslon s 13 posto odgovora ispitanika. Najmanje važnim segmentom mobitela ispitanici smatraju količinu memorije.

Kad je pak riječ o samoj kameri najviše ispitanika, njih čak 51 posto, drži da je rezolucija najvažnija specifikacija. Stabilizaciju kod snimanja videozapisa najvažnijom smatra 14 posto ispitanih dok su brzina okidanja, zoom, noćni mod i selfie kamera za korisnike manje važni.

Korisnici žele jače boje, megapiksele i poznatog proizvođača kamera

Gotovo 50 posto ispitanih potvrdilo je da im je važan brend odnosno ime proizvođača kamere odnosno da su sretniji i sigurniji što je brend njihove mobilne kamere poznatiji.

Čak 49 posto ispitanih svoju postojeću mobilnu kameru nadogradilo bi snažnijim bojama i oštrinom, a njih tek 29 posto s megapikselima, ostatak ispitanika nadograđivao bi filtere, opcije i kvalitetu portreta.

Hrvate najviše živcira brzo pražnjenje baterije i usporavanje uređaja

Na pitanje “što te kod korištenja mobitela najviše živcira?”, ogromnih 50 posto ispitanih odgovorilo je “brzo pražnjenje baterije”. Njih 29 posto živčano je kad mobitel s vremenom počne usporavati, a tek 8 posto živčano je zbog nedostatka interne memorije. Kašnjenje s ažuriranjem softvera i sporo punjenje baterije živčanim čini 11 posto korisnika, a njih 2 posto prolazi kroz stres zbog strogih uvjeta jamstva.

Dnevno 6 sati na mobitelu za čitanje vijesti i društvene mreže

Hrvati, pokazalo je istraživanje, dnevno koriste mobitel između 2 do 6 sati pri čemu najviše vremena troše na čitanje vijesti i društvene mreže.

Pritom svjetlinu zaslona kojeg se nesmetano može koristiti pri dnevnim uvjetima najvažnijom stavkom smatra 36 posto korisnika, a njih 33 posto smatra najvažnijom kvalitetu izrade i zaštitu od ogrebotina dok 31 posto najviše voli glatko i fluidno skrolanje pri osvježavanju slike od 120 Hz.

Dizajn i pogodnosti pri kupnji izrazito važni za korisnike

Što se pak dizajna tiče, čak 58 posto ispitanih dizajn smatra važnim s preferencijom minimalističkog dizajna i blagih boja zbog čega se mobitel može kombinirati uz outfit kao fashion dodatak.

Na kraju, veliki udio korisnika njih 87 posto tvrdi da bi se odlučilo na kupnju mobitela čiji proizvođač unutar godine dana nudi besplatan popravak, mimo zakonskog jamstva, bez obzira na veličinu i uzrok kvara.

Xiaomi 13 serija univerzalni je odgovor na želje i potrebe korisnika

Xiaomi je ovim istraživanjem provedenim na portalu Index.hr od 6. do 7. ožujka 2023. afirmirao neposrednu komunikaciju s korisnicima pametnih telefona i doznao više o njihovim preferencijama, željama i potrebama povodom nedavnog lansiranja Xiaomi pametnih telefona iz nove serije 13.

Iz spomenutog istraživanja proizlazi kako je upravo Xiaomi 13 serija savršen odgovor na sve izraženije potrebe korisnika, a koje se očituju u želji za izdržljivom baterijom, impresivnom kamerom, moćnim zaslonom i modernim dizajnom.

Uz Xiaomi 13 seriju korisnici nemaju potrebe odricati se niti jedne specifikacije i mogućnosti jer su uređaji savršeno optimizirani u svim segmentima te nude dosad neviđeno iskustvo korištenja pametnih telefona.

Najbolja kamera na tržištu

Nova Xiaomi 13 serija rezultat je strateške suradnje između Xiaomija i Leice, vodećeg tržišnog proizvođača mobilnih kamera. Cilj dubinske suradnje očituje se u uspješnom stvaranju revolucionarnog iskustva fotografiranja na pametnim telefonima.

Xiaomi 13 Pro na tržište dolazi s integriranom Leica Vario-Summicron kamerom koja pokriva žarišne duljine od 14 mm do 75 mm, a sastoji se od 23 mm glavne kamere s ultra velikim 1-inčnim IMX989 senzorom, 75 mm plutajuće telefoto kamere te 14 mm širokokutne kamere.

Senzor IMX989 ujedno je i najveći senzor ikada ugrađen u neki pametni telefon. S visokim dinamičkim rasponom, vrhunskim mogućnostima hvatanja svjetla i brzim odzivima senzor osigurava dinamične fotografije s jasnim kontrastom i definiranim teksturama koje pokrivaju najfinije detalje. Također, Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro nude širok raspon opcija podešavanja kamere što će posebno cijeniti profesionalni fotografi.

Brzina i baterija koja uistinu traje cijeli dan

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro pokreće vodeća mobilna platforma Snapdragon 8 Gen2 s iznimnom grafičkom obradom koja se manifestira kroz performanse GPU-a. Procesor stiže i s poboljšanom energetskom učinkovitošću od 42% odnosno 49% u usporedbi s prethodnom generacijom. S druge strane, CPU performanse poboljšane su za 37%, odnosno 47% u odnosu na prethodnu generaciju.

Oba mobitela opremljena su Surge sustavom za upravljanje baterijom, a koji koristeći Xiaomijev čip, jamči dulji vijek trajanja baterije i njezinu optimiziranu potrošnju.

Kapacitet baterije Xiaomi 13 mobitela iznosi 4500 mAh tako da će bez problema izdržati korištenje tijekom cijelog dana. Za njegovu bateriju dostupno je brzo punjenje od 67 W i bežično turbo punjenje od 50 W.Xiaomi 13 Pro može se pohvaliti još većim kapacitetom baterije od 4820 mAh s HyperCharge tehnologijom od čak 120 W, a koja se do 100% puni za svega 19 minuta.

Atraktivan dizajn, kvaliteta izrade i moćan zaslon

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro imaju potpuno novi i minimalistički dizajn, a dostupni su u crnoj, bijeloj i Flora zelenoj boji.

Xaomi 13 dolazi s integriranim zaslonom ravnih rubova i 2.5D zakrivljenim stražnjim dijelom. Ovaj model ima nevjerojatan omjer zaslona naspram tijela od čak 93.3% te ultra tanki okvir i “bradu” od svega 1.61 mm4. Opremljen 6.36″ FHD+AMOLED zaslonom, Xiaomi 13 osigurava prikaz sadržaja u vrhunskoj točnosti boja i svjetlini dok E6 AMOLED komponenta jamči nižu potrošnju baterije.

Xiaomi 13 Pro, s druge strane, ima 3D zakrivljeno keramičko tijelo. Dolazi u dvije boje, keramički bijeloj i keramički crnoj. WQHD+AMOLED zaslon veličine 6,73″ u tom smislu predstavlja pravo tehnološko čudo. Zahvaljujući spomenutoj E6 komponenti, sposoban je postići svjetlinu cijelog zaslona od 1200 nita i ukupnu svjetlinu od 1900 nita, kao i prikazati precizne boje koristeći TrueColor S tehnologiju. Mobitel je opremljen i Dolby Vision, HDR10+, HDR10 te HLG tehnologijom.

Sjajne pogodnosti za korisnike

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro nudit će korisnicima tri generacije ažuriranja Android sustava i pet godina ažuriranja sigurnosnih zakrpa. Korisnici ovih dvaju mobitela dobit će jedan gratis popravak izvan jamstva bez troškova unutar prvih 12 mjeseci nakon kupnje, a Xiaomi je, dodatno, pokrenuo i međunarodnu jamstvenu uslugu na više od 40 tržišta diljem svijeta što znači da će korisnici Xiaomi 13 Pro pametnih telefona koji ispunjavaju jamstvene uvjete, moći svoj uređaj odnijeti na servis u svakom Xiaomijevom ovlaštenom servisu na svijetu.

Ponudu Xiaomi 13 Serije provjerite na Linku: