ISTRAŽIVANJE: Osobe koje rade u uredu opsuju 55 puta tjedno!

Engineer 22. studenoga 2019.

Tko su najčešći prijestupnici, donosimo u nastavku...

Uredski posao ima brojne prednosti i nedostatke. Koliko god uživali u obavljanju posla iz ureda, osobito tijekom zimskih dana, toliko nam ponekad svega dođe preko glave.

Da, lijepo je sjediti na toplome i tipkati cijeli dan, uz kavicu i neki prigodan snack, no i to nas katkad može dovesti do ludila.

Koliko vam se samo puta desilo da ste došli odmorni i svježi na posao nakon divnog vikenda, no baš vam se taj ponedjeljak odlučio pokvariti printer, ili je nestalo Interneta, ili ste prosuli kavu po sebi prije važnog sastanka, ili vam se obrisao dokument na kojem ste radili cca 3 sata… onda su tu još i kolege s kojima, htjeli mi to ili ne, moramo se naučiti slagati i tu i tamo progovoriti koju riječ u danu.

O da, mogli bismo nabrajati i nabrajati do iznemoglosti sve nedostatke rada iz ureda i naravno da onda ponekad iz naših usta izađe pokoja ‘magična riječ’. Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji su dokazala da prosječna osoba koja radi u uredu izgovori psovku barem 55 puta tjedno.

Najnovija studija tvrtke 4com pokazuje da prosječni britanski radnik svakog radnog dana čuje u prosjeku 11 psovki od svojih kolega.

Doista, jedan od 10 zaposlenika (11%) priznaje da svakodnevno čuje više od 25 psovki na poslu. Osvrćući se na učestalost ‘predugačkog jezika’, jedna četvrtina (25%) zaposlenih u uredu u Velikoj Britaniji priznala je da rijetko pazi na svoj jezik, a jedan od osam (12%) izjavljuje da nikada ne skriva svoj grubi jezik na radnom mjestu.

Zanimljivo je da su ‘najveći krivci’ za psovke osobe koje rade u menadžmentu, a više od jedne četvrtine (28%) britanskih zaposlenika priznalo je da njihovi nadzornici i rukovoditelji redovito prakticiraju psovke. Prijestupnici koji su se našli na drugom mjestu bili su novi zaposlenici kao i oni iz administrativnog odjela, čak njih 18%.

 

S druge strane ljestvice, ugostiteljsko osoblje ocijenjeno je kao najljubaznije, a samo 1% kolega izjavilo je da redovito koriste nepristojni jezik.

Možda nije iznenađujuće da se stažisti te oni bez stečenog radnog iskustva dokazano najbolje ponašaju jer se tek trebaju dokazati, pri čemu je samo 3% njih koristilo psovke tijekom radnog vremena.

Najčešće psovke u nas Hrvata ne moramo javno spominjati, no sigurni smo kada bi se provelo istraživanje, da bi situacija bila veoma slična kao u Britaniji.