Zabava

Istraživanje – “godišnji odmor bi trebao trajati kraće”

admin 10. lipnja 2022.

Zanimljivi rezultati ankete kojeg je napravio portal Moj posao

Vjerujemo da već sada znate gdje i kako ćete provesti svoj godišnji odmor i da polagano odbrojavate dane. U prosjeku uzmemo ljetni godišnji odmor u trajanju od 10 dana i uvijek se pitamo – kako tako brzo prođe, da nam je bar još koji dan.

I dok neki priželjkuju još koji dan, neki priželjkuju tjedan, a onim najekstremnijima niti mjesec dana nije dovoljno.

Godišnji odmor
Godišnji odmor

Portal Moj posao napravio je anketu u kojoj je sudjelovalo 2100 osoba, a koja se fokusirala na to jesmo li zadovoljni brojem dana godišnjeg odmora. Iskreno iznenadilo nas je da je 44% ljudi zadovoljno brojem dana godišnjeg odmora, dok je samo 55% nezadovoljno i htjelo bi još koji dan.

Ono što je interesantno je da ČAK 4% ispitanika (što je oko njih 100 ukupno) misli da godišnji traje predugo i da bi trebao biti kraći. Oni ističu kako na raspolaganju imaju previše dana predviđenih za godišnji odmor te da im to loše utječe na produktivnost. 

Godišnji odmor

Posebno je zanimljiva metoda nekih zapadnih zemalja koja, iako slabo prakticirana, nekako najbolje odgovara našim potrebama.

“U zapadnim zemljama, iako rijetka, sve je češća praksa davanja neograničenog broja dana godišnjeg odmora, prvenstveno managementu tvrtke, ali i radnicima. Mišljenja naših ispitanika o toj su temi podijeljena; jedni smatraju da je jedino što je bitno je to da je posao odrađen, a drugi vide potencijalnu opasnost u zloupotrebljavanju takve prakse. Posebno ih smeta činjenica kada bi se takva praksa uvela samo za management kompanije te bi ostali zaposlenici u tom smislu bili diskriminirani.”

Detalje kompletne ankete možete pronaći na portalu Moj posao.