ISTRAŽIVANJE: Dokazano da je melodija puno bolja od klasičnog “bip-bip” alarma

Engineer 05. veljače 2020.

Kakav alarm vas budi? Saznaj koje 2 pjesme su najbolje za buđenje!

Svi smo se našli u situaciji kada se jednostavno nismo mogli probuditi bez obzira na alarm i dosadni “bip-bip” signal kojeg ste već tri puta odgodili. Čak i ako se uspijemo probuditi prvih sat vremena smo nekako ošamućeni i ne razmišljamo bistro.

Istraživanje koje je provela grupa znanstvenika s “Royal Melbourne” instituta dokazalo je da vrsta alarma koji nas budi uvelike utječe na naše raspoloženje nakon buđenja. Zaključak istraživanja bio je da su alarmi u vidu melodije puno bolji od klasičnih “bip-bip” ili ne daj bože satova na navijanje.

Klasični bip alarmi povećavaju šansu da ćemo se probuditi ošamućeni i da prvih sat vremena teško donosimo razumne i logične zaključke.

Inercija sna – znanstveni je naziv ove pojave i definira se kao vrijeme koje je potrebno mozgu da aktivira područja koja nas drže budnima. Može trajati sat pa čak i četiri sata.

Ako vam se dogodi da ponekad niste svjesni onog što ste napravili u prvih nekoliko minuta nakon buđenja sada znate o kojem je poremećaju riječ.

Bip-bip” alarm negativno utječe na naš mozak i on je najveći razlog pojave inercije sna. Ako ste i vi žrtva ove pojave pokušajte promijeniti melodiju alarma. Namjestite da vas ujutro budi pjesma ili melodija koju volite.

Daljnje istraživanje otkrilo je i koje dvije pjesme u prosjeku najviše doprinose ugodnom buđenju nakon kojeg ćemo odmah moći uključiti naš mozak.

To su ‘Good Vibrations‘ od “Beach Boysa” i ‘Close To Me‘ od “The Cure“.

Ako ste još uvijek na “bip-bip” alarmu vrijeme je da to promijenite i postavite melodiju uz koju će svako buđenje biti ugodno.