Zabava

Istraživanje: Ako pijete crnu kavu vi ste potencijalni psihopat!

admin 11. lipnja 2021.

Ako uz crnu kavu volite i gorke okuse zapečatili ste si sudbinu!

Ako ste ikad bili na piću s nekim tko je naručio čistu crnu kavu, bez mlijeka ili šećera možda bi bilo najbolje da ustanete i pobjegnete glavom bez obzira. Isto vrijedi i za situaciju kada vas netko pozove u svoj dom na kavu i ispred sebe stavi gigantsku šalicu crne kave.

Možda niste ni svjesni, ali istraživanja govore da se nalazite u društvu potencijalnog psihopata i da je vrijeme da iz niskog starta date petama vjetra.

Studija Sveučilišta u Innsbrucku u Austriji otkrila je trend koji sugerira korelaciju između preferencija za crnu kavu i drugih gorkih okusa te sadističkih ili psihopatskih osobina ličnosti.

Studija objavljena u časopisu Appetite ispitala je gotovo 1000 odraslih osoba o njihovim preferencijama okusa. Također su poduzeli četiri različita testa ličnosti kojima su se procjenjivale “makijavelove” osobine poput narcizma, psihopatije, sadizma i agresije.

Također, istraživanje je došlo do rezultata da su oni koji vole kavu s toplim mlijekom i pjenicom uglavnom dobrice s nekoliko odličnih osobina poput empatije, spremnosti na suradnju i pružanje pomoći.

Istraživači su otišli i korak dalje te došli do još jednog zanimljivog otkrića. Najbliža korelacija pronađena u studiji bila je između gorke hrane, poput rotkvice i tonika te “svakodnevnog sadizma” ili uživanja u nanošenju umjerene razine boli drugima.

Sugerirajući da bi ta povezanost između gorke hrane i psihopatskih sklonosti mogla “postati kronična” i s vremenom se pogoršati vrijeme je da se zapitamo – što naši najbliži piju i jedu?

Ali ne brinite previše, ima nade za sve vas koji ste sjeli na piće sa zgodnom simpatijom koja je naručila crnu kavu. Istraživači su jasno stavili do znanja da je izraz “gorko” krajnje subjektivan pojam, a to je možda ograničilo njihovo istraživanje. Također nisu sigurni što uzrokuje korelaciju između gorkog okusa i neugodnih osobina ličnosti.

Nadalje, važno je napomenuti da na preferencije okusa intenzivno utječe naša kultura i osobna iskustva – ne u potpunosti naše osobine ličnosti – i da se preferencije okusa s vremenom često mijenjaju. Sjećate se kad niste mogli podnijeti okus povrća kao dijete? Većina ljudi ne voli ni kavu kad je prvi put proba!

No ljubitelji crne kave imaju i nešto pozitivno osim toga da su proglašeni potencijalnim psihopatima. Njihovo je zdravlje u većini slučajeva u boljem stanju nego kod onih koji piju kavu sa šećerom i mlijekom jer čista kava ima sve vrste nevjerojatnih zdravstvenih blagodati, dok mlijeko i šećer očito nemaju. 

Možemo zaključiti da ovo istraživanje može imati neku podlogu da opravda svoj sadržaj, ali ne treba se plašiti ako imate osobu koja voli crnu kavu ili gorke stvari u vašoj blizini.

Mislimo da je bolji način za procijeniti osobu tako da obratimo više pozornosti na to kako se odnosio prema konobaru kada je naručio tu kavu.

Ili kako se odnosi prema vama općenito…