FOTO by Instagram/ @petuniaestudio@xxflowerdreamsxxS

Dekor

Istraživanja su pokazala da biljke, ali i buket cvijeća -smanjuju razinu stresa!

Antonija Andabak 01. ožujka 2024.

Dom ukrašen biljkama i svježim cvijećem djeluje kao relax-zona!

Slanje cvijeća prijateljima i rodbini može biti univerzalni poklon, ali gesta koja potječe od srca zapravo je korisnija nego što mislite.

Možda zvuči iznenađujuće, ali cvijeće je puno više od slatkog mirisa i lijepog izgleda- nedavna istraživanja pokazala su da ono može imati pozitivne učinke na naše zdravlje.

Američko društvo za hortikulturnu znanost provelo je istraživanje ocjenjujući mogu li biljke imati terapeutski utjecaj na kirurške bolesnike, a rezultati su veoma zanimljivi!

Devedeset pacijenata koji su bili podvrgnuti operativnom zahvatu, podijeljeni su u sobe s biljkama i bez njih. Boraveći u takvim sobama, oni pacijenti koji su bili okruženi šarenim biljkama, imali su mnogo pozitivnije iskustvo liječenja od onih koji nisu.

Prema studiji, oni koji su bili okruženi cvijećem, imali su niži krvni tlak i otkucaje srca, niže ocjene bolova, tjeskobe i umora te više pozitivnih osjećaja i veće zadovoljstvo u svojim sobama od pacijenata bez biljaka.

Nalazi ovog istraživanja zapravo sugeriraju da bi cvijeće moglo biti “komplementarni lijek” za oporavak pacijenata.

Ne samo da nas biljke mogu učiniti opuštenijima nego su u toj kategoriji i buketi cvijeća koji nas prema studiji rješavaju stresa. Ženama fakultetske dobi postavljena je svježa vaza s ružama po sobama studentskih domova, a rezultati su pokazali manje stresa te više opuštenosti.

Ne znamo za vas, ali ove nas informacije mame da izađemo i poklonimo si buket cvijeća – ili više njih!