Modni dodaci

Istraživanja pokazala količinu prljavštine koja se skriva na vašem nakitu

admin 04. siječnja 2022.

Donosimo i najučinkovitije načine čišćenja nakita

Ako ste već započeli s novogodišnjim čišćenjem nakon što ste ispratili blagdane, možda biste željeli dodati svoju kolekciju nakita na popis obaveza. Da, sada je savršeno vrijeme da očistite svoj nakit jer posljednje istraživanje dokazuje da vaš omiljeni nakit može ugostiti stotine, ako ne i tisuće kolonija bakterija.

Fuj!

Istraživanje stručnjaka za nakit Est1897 otkrilo je koliko bakterija može nastati na našim omiljenim komadima nakita u samo tjedan dana ako ih zaboravimo očistiti, a rezultati su… neugodni!

Iako je otkrivena bakterija općenito bezopasna, ako je predugo ostavljena na vašem nakitu i dođe u dodir s oštećenom kožom ili se nosi na tijelu dok ste imunokompromitirani, može brzo utjecati na naše zdravlje.

Neke od pronađenih bakterija mogu uzrokovati trovanje hranom, difteriju, MRSA, drozd, upalu pluća ili čak meningitis ako se progutaju dok dodirujemo nos ili usta neopranim rukama.

Prsten

Iako ne stvara najviše bakterija, prsteni su najčešći modni dodatak. Osim što stvaraju bakterije tu su i ostale stvari poput plijesni i gljivica, i ako gledamo učestalost nošenja i količine bakterije prsteni zauzimaju sam vrh.

U samo tjedan dana na prstenu koji se nije čistio stvara se preko 500 kolonija bakterija, nekoliko kolonija gljivica i crne plijesni, a ako još i ne perete ruke redovito taj broj će se utrostručiti.

Sat

Sljedeći dodatak koji ćete dodati na popis obaveznog čišćenja je sat. Satovi su navodno nosili četiri različite vrste bakterija i, prema izvješću, narasli su ogromnih 20.000 kolonija bakterija u razmaku od samo jednog tjedna.

Sigurno ste mislili da je ručni sat bezopasan, ali istraživanje je potvrdilo da ga ne smijemo previdjeti kada je riječ o čišćenju nakita i modnih dodataka.

Naušnice

Na kraju, istraživanje je pokazalo da su treći najprljaviji pribor u našoj kutiji za nakit naušnice. U samo jednom tjednu razvilo se 485 kolonija bakterija, prema izvješću Est1897, s čak četiri različite vrste bakterija. 

Iako jednokratno i brzo čišćenje vašeg nakita s malo tekućine za pranje može smanjiti broj potencijalno štetnih bakterijskih kolonija na vašem nakitu, to često nije dovoljno.

Da biste svoj nakit temeljito očistili, slijedite ove korake:

  • Napravite otopinu za čišćenje od tekućine za pranje posuđa i tople vode i utopite svoj nakit u nju do 30 minuta.
  • Nježno oribajte svaki komadić natopljen otopinom četkicom za zube, zahvaćajući sve kutove, rupe i gravure.
  • Isperite svoj nakit hladnom vodom kako biste uklonili svu pjenu i ostatke sapuna.
  • Osušite mekom krpom koja ne ostavlja dlačice.
  • Na kraju svaki komad, pridržavajući ga pincetom, stavite iznad pare kipuće vode i držite ga tako nekoliko sekundi.