Ljubav & veze

Istraživanja pokazala da su kćeri napornih mama uspješnije u životu!

Antonija Andabak 07. lipnja 2021.

"Rekla sam ti" rečenica je koju ste vjerojatno najviše puta čuli od svoje mame!

Forsiranje i dosljedna oštrina prema kćerima glede dolazaka kući na vrijeme, završavanju zadaće i praćenje jesu li svi zadaci, kako kućni tako i oni školski, izvršeni na vrijeme, nije tako loše. Ljudi kažu da će kćeri biti zahvalne jednog dana na takvom “maltretiranju“.

Bilo da ste roditelj koji ima stroga pravila odrastanja svoje djece, ili ste kćer majke koja vam nije dala “disati”, mogli biste se naći u ovom tekstu koji govori u prilog oštrijem odgoju ženske djece.

Sudeći prema studiji izvedenoj na Sveučilištu u Essexu u Engleskoj, žensko dijete odgajano pod strogom maminom palicom, bit će uspješnije od one djece malo manje napornih majki.

Od 2004. do 2010.godine, znanstvenici su pratili ponašanje 15.500 djevojaka tinejdžerske dobi od trinaest do petnaest godina i istraživanjem otkrili da djevojke su čije su majke postavile visoke standarde odgoja i odrastanja, uspješnije tijekom školovanja, aktivne u sportu i drugim izvanškolskim obavezama, te imaju jasnu viziju daljnjeg obrazovanja, što kasnije rezultira pronalaskom više plaćenog posla.

Još jedan bonus za “tigar-mame“: za te iste djevojke, vrijedila je manja mogućnost trudnoće u tinejdžerskoj dobi, odnosno, te su djevojke kasnije stupale u spolni odnos s partnerom te su bile sklonije dugogodišnjim, stabilnim vezama.

I dok se vi kao roditelj veselite ovom zanimljivom istraživanju, ista ne potvrđuje činjenicu da zanovijetanje može natjerati vašu djecu da rade sve što želite, već ukazuje na to da postavljanje oštrijih standarda i očekivanja može pomoći vašoj djeci da se brže popnu na ljestvici uspjeha.

Još jedna bitna stvar za sve roditelje jest ta da vas vaši tinejdžeri čuju i ono što kažete utječe na njih, stoga u ovom slučaju ne vrijedi poznati frazem “kroz jedno uho unutra, na drugo van”.

Svi anketirani su se složili da su roditeljska očekivanja (čitaj:majčina očekivanja) imala utjecaj kada su trebali odlučivati o nešto bitnijim stvarima u životu.