FOTO by OPG

Dom

Ispunite svoj blagdanski dom tradicionalnim mirisima i okusima OPG-a Miletić-SPARA

Viktoria Šafranić 14. prosinca 2020.

Iza ove domaće proizvodnje krije se dirljiva priča koja je polučila velikim uspjehom...

Prije više od 10 godina, krenuli su s proizvodnjom maslinovog ulja za koje su osvojili višestruke nagrade, a kroz neko vrijeme usmjerili su se na stvaranje recepata za proizvode čiji je glavni sastojak njihovo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na temelju povijesne priče koja se zbila na Kliškoj tvrđavi, osmislili su vlastitu recepturu i sami ispisali povijest u pripremi tradicionalnih dalmatinskih delicija…

Jesen, kao i cijela 2020-a, pred mnoge je postavila dosad neviđene izazove i prepreke s kojima se trebalo uspješno i hrabro nositi.

Ipak, postoje i oni kojima je donijela uzlet i zanos te širom otvorila vrata kao nagradu za dugogodišnji trud, zalaganje i vjeru u svoj rad. Jedne od njih su Deana Miletić i Ivana Perić, obiteljske prijateljice i poduzetnice čiji je tradicionalni kolač Spara s maslinovim uljem i ručno sjeckanim suhim voćem, postao finalist velikog televizijskog projekta Nove TV i Spar Hrvatska: “Startaj Hrvatska”.

Ovim postignućem, Deana i Ivana su dobile priliku predstaviti se širokoj publici, a kolač je postavljen na plave police jednog od najvećih trgovačkih lanaca u zemlji.

Njihova priča o Spari nije obična priča o kolaču primamljivog okusa i bogate recepture. U njenoj pozadini, krije se teška životna priča vlasnice OPG-a Deane Miletić koja je zbog bolesti već u ranim tridesetima trebala napustiti poslovni svijet.

Karakter borca i um kreativca, Deanu su motivirali da se ne predaje i da po uzoru na staru dalmatinsku ‘kužinu’ i recepte, za koje voli reći da su pisani ‘u kliškim konobama na karti o’cimenta’, oživi klišku tradiciju u autentičnim proizvodima iznimne nutritivne vrijednosti.

Na poduzetničkom putu, pridružila joj se Ivana Perić, kćer njezine prijateljice Mire Perić, s kojom je u mladosti igrala rukomet. Naime, Deana je bila bivša rukometna reprezentativka, a sportski duh koji ne poznaje odustajanje i predaju bez borbe, pomogao joj je i u razvoju ove uspješne poduzetničke priče. Sam naziv njihovog najpoznatijeg kolača – Spare, povezuje se upravo uz snagu dalmatinskih žena.

Naime, spara je naziv za maleni jastučić koji su žene u prošlosti nosile na svojim glavama kako bi olakšale nošenje teškog tereta iz bunara, vinograda i maslinika. Kaže se da sve što ‘tovar’ (magarac) nije iznio na svom samara, iznijele su hrabre žene na svojim glavama.

Kolač Spara, svojim oblikom i posebnom ambalažom, podsjeća na taj ženski uporabni predmet, a njegova receptura je zaštićena i pažljivo osmišljena s namjerom da mala količina kolača čovjeku osigura dovoljno energetske vrijednosti kako bi bio sit i pun energije između glavnih dnevnih obroka.

Svi sastojci kolača Spara su domaćeg podrijetla i dobivaju se od obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, pa tako limun i rogač koji kolaču daju posebnu aromu, dolaze iz srca Mediterana – Komiže na otoku Visu i tamošnjih OPG-ova Božanić i Prka Petra.

Jaja su iz slobodnog uzgoja OPG-a Pezelj u Trilju, a bademi se dobivaju iz OPG-a Ankica Andričić. Suhe smokve koje su bitan sastojak Spare su iz OPG-a Tomislav Šiljeg, a zdravi med iz OPG Dario Križan.

Jedina masnoća u kolaču je maslinovo ulje, i to domaće, pravljeno od njihovih ručno branih maslina iz maslinika koji je Deana još, godinama unazad, sama zasadila. Masline se prerađuju u solinskoj Uljari Vukšić. Kolač Spara se preporučuje svima, jer je zdrav i prava ‘energetska bomba’ bez aditiva i štetnih konzervansa.

Najzanimljivija je činjenica kako kolač može trajati do 75 dana, iako je to gotovo nemoguća misija uz njegov neodoljiv okus. Idealan je za konzumaciju i poslije odrađenog treninga, upravo kako bi nadomjestio izgubljene kalorije organizmu zdravim nutrijentima prirodnog podrijetla.

Uz Sparu, Deana i Ivana su patentirale još dva tradicionalna dalmatinska kolača u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) – Uskočku pogaču i Klišku štrucu koje također, svojom recepturom, sastavom, okusom i mirisom pričaju priču nekih minulih vremena dalmatinskog podneblja.

OPG Miletić – SPARA, u svom unikatnom asortimanu, predstavio je i šest domaćih džemova zanimljivih kombinacija okusa, pa tako možete birati između Džema od kupina, Džema od marelica, Džema od smokava, jabuka i oraha, Džema od suhih smokava i mandarina, Džema od jabuka, limuna i mrkve te Džema od šljiva i bresaka.

Svi džemovi dostupni su u različitim gramažama, a najtraženiji među njima je onaj u kojem se stapaju okusi i velike nutritivne vrijednosti jabuke, oraha i smokava. Jabuka je jedna od najpopularnijih voćki koja je često u svakodnevnoj uporabi kao izvor korisnih vlakana.

Smokve se smatraju rajskim i prvim voćem Mediterana, a orasi podržavaju množenje zdravih bakterija u našem organizmu. Neodoljiva kombinacija ovih sastojaka, obogaćena je i cimetom koji džemu daje posebno finu okusnu notu, pa mnogi okus džema uspoređuju s okusom štrudela od jabuka bez tijesta. Ni tu nije kraj!

Uz tri kolača i šest džemova, Deana i Ivana kreirale su i dva jedinstvena proizvoda iz kategorije hrane s povećanom energetskom vrijednošću: Kripno slatko od meda i suhog voća i Kripno slatko od kupina. ‘Šećer na kraju’ u ponudi OPG-a su Smokve u sirupu (desertnom vinu).

Svi proizvodi OPG-a Miletić-SPARA, dostupni su za narudžbu putem službene web stranice www.opg-spara.com, a upiti se mogu poslati i putem njihovih kanala društvenih mreža, u čiji su razvoj, odnedavno počeli ulagati, shvaćajući važnost adekvatne on-line prezentacije proizvoda i digitalne komunikacije s korisnicima.

Ovi zdravi domaći proizvodi koji u svom identitetu nose tradicijske vrijednosti kliškog kraja, na putu su da osvoje hrvatsko tržište, a mi vam toplo preporučujemo da ih uvrstite na svoj blagdanski stol ove zime. Čarobni ambijent Božićnih i Novogodišnjih blagdana, kao da je stvoren za ugodne mirise i okuse ove davno zaboravljene ‘kužine’.

Ako su se i vas jednako dojmile ove ukusne slastice s potpisom hrvatske proizvodnje, zavirite u njihovu službenu web trgovinu i počastite sebe i svoje najmilije barem jednim proizvodom ili poklon paketom po želji. Također, za sve aktualnosti pratite njihove društvene mreže Facebook i Instagram.

Budući da je prosinac najposebnijim+ mjesec u godini, uz to i onaj u kojem želimo darivati svoje najdraže i pokazati im koliko nam znače, okušajte se u našoj igri darivanja na službenoj Facebook stranici, gdje imate priliku osvojiti veliki nagradni paket OPG Miletić – SPARA. Sretno i uživajte uz ‘kripne bokune’ snažnih dalmatinskih žena!