Recepti

Isprobali smo štrukle na 3 načina – zapečene morate okusiti!

Viktoria Šafranić 16. studenoga 2017.

Donosimo recepte kako pripremiti ukusne štrukle!

Iz Etno Parka Zagreb otkrili su nam nekoliko načina za pripremu štrukla – štrukle na turopoljski, zapečene i štrukle na juhu.

Sastojci za tijesto:

  • 1 jaja
  • 0,5 kg brašna
  • sol
  • 0,05 l ulja
  • 0,3 l vode ( po potrebi )

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg sira
  • 4 jaja
  • sol

Brašno, jaje, sol i ulje, mlaka voda zamijesite tijesto. Ostavite da počiva oko 30 min namazan uljem. razvucite tijesto na stolnjaku posutom s malo brašna . Stavljate sir na krajeve te ga zarolate,

Štrukle režete na manje komade, stisnete krajeve da se ne odlijepe te ih kuhajte u kipućoj slanoj vodi (dok ne isplivaju na površinu)

1. Štrukli na turopoljski

Štrukle prelijte tropom (2 kom po osobi), (trop dobivate tako da kiselo domaće vrhnje stavite u lonac te ga pečete, kuhate na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne odvoje tekućina od gušćeg dijela, ubacite malo maslaca pred kraj.

2. Zapečeni štrukli

Štrukli (2 kom po osobi) stavite u glinenu posudicu prelite ih kiselim vrhnjem te (2 dl kiselog vrhnja razmutite sa jednim jajetom) ih zapecite u pećnici na 180 stupnjeva 12-15 min.

3. Štrukli na juhu

Sastojci (za 4 osobe)

  • 8 komada pripremljenih štrukla
  • malo ulja (svinjska mast)
  • glavica luka
  • 1 žličica crvene paprika
  • peršin, sol, Vegeta
  • 1 l vode

Na masnoći dinstajte sitno nasjeckani luk, kad luk omekša zalijte vodom, te ubacite štrukle u juhu, kuhajte 15 – 20 min dodajte crvenu papriku te svježi peršin, začinite po želji.

Ako vam se ipak čini prekomplicirano pripremati štrukle kod kuće, svratite u Etno Park Zagreb gdje pripremaju najbolje zapečene štrukle. Od tamo sigurno nećete izaći gladni.  Za više informacija i ostalih delicija koje pripremaju, zavirite u raskošnu ponudu na njihovoj web stranici: www.etnoparkzagreb.com!