Ljepota

Isprobala sam lasersko uklanjanje dlaka i ne znam zašto mi je trebalo toliko vremena da se odvažim na taj korak!

Daria Lovrić 27. travnja 2023.

Boriš se s viškom dlačica, uraslim dlakama, kožnim iritacijama i tamnim mrljicama? I ja sam nekada bila ti!

Period pred nama bit će okupan sunčevim zrakama i visokim temperaturama. Kako vrijeme odmiče, nosit ćemo sve tanju i kraću odjeću koja zahtijeva posebnu brigu o našoj koži. U našoj beauty rutini dolazi do nekoliko ključnih promjena, koje iznova uvodimo svake sezone ispočetka.  

Osim promjene make-up proizvoda i obaveznog uvođenja zaštitnog faktora kako bi izbjegli negativan utjecaj sunčevih zraka, naša koža će sve češće biti izložena raznoraznim načinima uklanjanja dlačica na određenim područjima.  

Iako dlačice na tijelu uklanjam tijekom cijele godine, u proljetnim i ljetnim mjesecima radim to sve češće. Dlačice sam uklanjala na raznorazne načine, počevši s brijanjem, kremom za depilaciju, pa sve do odlazaka u kozmetičke salone na čupanje dlačica voskom i šećernom pastom. Nažalost, nijedan od navedenih načina uklanjanja dlaka nema dugotrajan učinak, a na mojoj koži izaziva kaos, posebice brijanje.  

Ima li to veze s kvalitetom kože, genima, svijetlom puti ili nečim drugim nije ni važno, ali iritacije i urasle dlačice koje su se počele javljati potaknule su me da razmislim o nekoj drugoj opciji. 

Lasersko uklanjanje dlačica  

Naime, već sam milijun puta čula za lasersko uklanjanje dlaka, međutim smatrala sam da je vrlo skupo, dugotrajno, pa čak i da boli. U potrazi za informacijama, Google tražilica radila je nekoliko dana, a potražila sam savjete i specijaliziranih salona.  

U razgovoru s djelatnicom Epilcentra Lumiere po prvi put u životu dobila sam potrebne informacije i odlučila se za novu avanturu. Naime, ljudi često brkaju pojmove IPL i laser. Iako i jedna i druga metoda koriste svjetlost za postizanje rezultata, velika je razlika u valnim duljinama emitiranih zraka. Kod IPL-a te su zrake različitih duljina, a obzirom na to da raspršeno idu po koži, vrlo lako mogu oštetiti i okolno tkivo.  

Suprotno tome, laserska duljina je jednaka te je snop zraka koherentan i bolje cilja folikule dlaka. Zbog navede razlike, osjećaj peckanja IPL-a na koži je mnogo jači, a koža treba biti potpuno svijetla. Velika prednost diodnog lasera je što je skoro pa potpuno bezbolan, a tretmani se mogu raditi i tijekom cijelog ljeta uz izbjegavanja sunca dva dana prije i poslije tretmana, što je meni bilo jako važno s obzirom na to da sam s tretmanima krenula u veljači.

Ključni kriterij za uspješnost tretmana  

Naime, prije donošenja odluke objašnjeno mi je da uspjeh leži u samoj boji dlačice, a pravilo je da što su one tamnije, to je i rezultat bolji budući da takve dlačice sadrže veću količinu melanina. U dodiru s melaninom, laserska svjetlost se apsorbira odnosno pretvara u toplinu i time se postepeno onesposobljuje ponovni rast dlačica.  

Energija lasera prodire tek nekoliko milimetara pod kožu kako bi se dosegnuo korijen dlačica, a što je dlaka tamnija, deblja i gušća, to je bolje za laser jer se time postiže veća proizvodnja topline koja ih posljedično jače i brže uništava.  

Priprema za lasersko uklanjanje dlačica 

Kako bi bila dobar kandidat za prvi tretman laserske epilacije, dlačice s tijela nisam smjela čupati iz korijena tri do četiri tjedna prije prvog tretmana. Naime, ja sam se odlučila za lasersku epilaciju pazuha, međutim odlučite li se za dlačice na licu, dovoljno je suzdržati se od čupanja dlačica dva do tri tjedna. 

Osim navedenog, regija koju tretirate ne smije biti izložena suncu, sauni ili solariju 48 sati prije tretmana, ne smijete biti trudni te koristiti fotosenzitivne lijekove. 

Priprema za tretman podrazumijeva brijanje regije koja će se tretirati večer prije dolaska na dogovoreni termin. Na čistu kožu ne smiju se stavljati nikakvi preparati poput ulja, losiona, krema i dezodoransa.  

Kako izgleda laserski tretman uklanjanja dlačica? 

Naime, odmah pri ulasku u salon dočekale su me ljubazne vlasnice salona Epilcentar Lumiere – Angelina, Fani i Andrea, koje na prvi pogled izgledaju profesionalno i odišu povjerenjem. Cijeli prostor izgleda vrlo moderno i toplo. 

Prije samog tretmana obavili smo razgovor gdje mi je ljubazno opisan sam proces tretmana još jednom. Naime, tretmani se odrađuju iznimno brzo – primjerice, za cijele noge potrebno je oko pola sata, za brazilku desetak minuta, za cijela leđa dvadesetak, dok je za pazuhe potrebno pet minuta. 

Prije samog tretmana, željeno područje ocrtava se bijelom olovkom kako nijedan dio ne bi ostao netretiran.  

Nakon toga slijedi nanošenje hladnog gela na označeno područje i kreće uklanjanje dlaka Elysion PRO laserom najnovije tehnologije. Za vrijeme tretmana nosila sam zaštitne naočale radi emitiranja svjetlosnih zraka. 

Naime, zahvaljujući velikoj snazi lasera, od čak 3500W te naprednom sustavu hlađenja koji održava temperaturu na pet stupnjeva, tretman je bio potpuno brz i bezbolan.  

Njega kože nakon tretmana 

Područje koje je podvrgnuto tretmanu ne smije biti izloženo sunčevoj svjetlosti, sauni ili solariju minimalno 48 sati poslije samog tretmana. S obzirom na to da je u mom slučaju riječ o pazuhu, ne moram se previše o tome brinuti, međutim odlučite li se za tretiranje nekog drugog područja kasnije obavezno koristite zaštitni faktor. 

Između tretmana svoje dlačice možete uklanjati površinskim metodama – brijanjem, depilacijskim kremama, škaricama, međutim nemojte ih čupati iz korijena jer on sadrži melanin koji je prijeko potreban za uspješnost rezultata. 

Zašto je lasersko uklanjanje dlaka postalo dio moje beauty rutine? 

Naime, već nakon prvog tretmana vidjela sam prve rezultate u smislu usporenijeg rasta dlačica. Dio njih počeo je otpadati kroz dva tjedna, nakon čega je uslijedio period od dva do tri tjedna u kojem one uopće nisu rasle što je za mene bio veliki pomak s obzirom na to da sam prije svaka dva dana držala britvicu u rukama. 

Po završetku te faze, dio otpalih dlačica počeo se vraćati, međutim njihova struktura je bila nježnija, a boja svjetlija. To me potaknulo da se naručim na još jedan tretman i istražim što će se dogoditi nakon njega. 

Naime, nakon drugog tretmana prošao je još duži period do rasta novih dlačica i one su još tanje, gotovo paperjaste. To me potaknulo na pisanje recenzije i da se zapitam zašto mi je toliko vremena bilo potrebno da se odvažim na ovaj korak. 

Shvatila sam da ja osobno nisam bila dovoljno informirana što je dovelo do toga da se godinama bespotrebno borim s viškom dlačica i čestim uklanjanjem istih, posebice u ljetnim mjesecima. Svakim odrađenim tretmanom sve će više mojih dlačica prestajati rasti, a očekuje se da će se laserskom epilacijom ukloniti oko 95% dlačica, dok će preostalih 5% biti vrlo tanke, svijetle i nježne. 

Laserski tretmani na licu rade se u intervalima od mjesec dana, a na tijelu jednom u dva mjeseca. Svaka osoba je individua za sebe, no za optimalan rezultat na tijelu u prosjeku je dovoljno 6 do 8 tretmana. Nakon toga preporučuje se održavanje prema potrebi, a tu  se obično radi o jednom ili dva dolaska godišnje. 

U svakom slučaju, ovo zasigurno nije bio moj zadnji tretman ukljanjanja dlačica ispod pazuha, a idući koji imam u planu je laserska epilacija potkoljenica. S obzirom na to da sam izuzetno zadovoljna uslugom u Epilcentru Lumiere, svoju borbu protiv dlačica nastavljam upravo tamo.  

Stručno i ljubazno osoblje te vrhunska kvaliteta

Kako bi svojim klijentima ponudile najbolje, Angelina, Fani i Andrea, prijateljice iz srednjoškolskih dana, s dugogodišnjim radnim iskustvom pokrenule su svoj vlastiti posao u namjeri da svima nama olakšaju borbu s dosadnim dlačicama i omoguće da lakše i brže uskočimo u ljetne haljinice. 

Unazad nekoliko godina sve se veći broj muškaraca odlučuje na ovu vrstu epilacije, a najčešće tretiraju su prsa, leđa, pazuhe, ruke i vrat, što također ukazuje na uspješnost ove vrste uklanjanja dlačica.

Borite li se i vi s viškom dlačica,  uraslim dlakama, kožnim iritacijama i tamnim mrljicama, sve što vas zanima o laserskom uklanjanju dlačica možete pročitati putem Epilcentar Lumiere web stranice, a svoj termin ili konzultacije možete dogovoriti i putem njihovih društvenih mreža Facebook i Instagram.