FOTO by Instagram @mia_torteria / @jo_bakes__

Dom

Išleri – najdraži kolačići svakog blagdanskog stola

Mia Vodopija 08. prosinca 2021.

Mi ih se ne možemo zasititi!

Nakon toliko mjeseci, božićna sezona je napokon tu, što znači da je vrijeme da se primimo pečenja kolačića. Jedan od favorita blagdanskog stola su definitivno išleri, mali okrugli keksići.

Sjećamo se vrijednih ruku naših baka koje su uvijek pripremale najfinije kolače, a sada ih možemo raditi i same! Obradujte svoju obitelj, prijateljice, cimerice ili samu sebe ovim malim čokoladnim delicijama koje su jedan od gastro simbola blagdanskog perioda pred nama.

U nastavku vam donosimo jednostavan recept za išlere, s kojima će uspjeti svaki put.

Sastojci

Tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g Zvijezda margarina
  • 70 g šećera u prahu
  • 40 g maslaca
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žumanjak

Krema:

  • 2 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 50 g Zvijezda margarina
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice škrobnog brašna (razom) ili gustina
  • 1 žumanjak
  • 1 vanilin šećer

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 velika žlica putra

Priprema

Tijesto: Od svih sastojaka umuti tijesto za kolačiće. Uzmi malo brašna i pobrašni podlogu na kojoj ćeš zatim razvaljati tijesto, no pazi da ga na razvaljaš pretanko. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupima ili ako nemaš njih, možeš se koristiti i čašom, napravi krugove u tijestu i poslaži ih na lim za pečenje na kojemu je već papir za pečenje. Nemoj ih složiti preblizu! Kada potrošiš tijesto, ponovno ga skupi i razvaljaj te napravi krugove sve dok ga ne ponestane. Stavi u pećnicu i peci 15 minuta.

Krema: Pjenasto zamuti šećer, brašno, žumanjak i vanilin šećer i stavi na paru. Ohladi kremu i zatim u nju dodaj također pjenasto zamućen maslac i Zvijezda margarin. Kremu postavi u tuljak i kružnim pokretima ju nanesi na donji dio išlera. Uzmi gornji dio išlera i postavi ga na kremu. Lagano ga pritisni.

Glazura: Čokoladu i putar otopi na pari i pusti da se malo ohladi. Išlere postavi na žičanu rešetku i prelij ih čokoladom. Ako ne želiš to ili ne posjeduješ rešetku, možeš uzeti samo gornje dijelove išlera i umočiti ih u čokoladu i zatim ih postavi nazad. Ukrasi ih po želji.

U slast!