FOTO by Poliklinika Maletić

Zabava

Ime bivšeg dečka, godišnjica veze? Više vam se ne sviđa tetovaža koju ste nekoć postavili?

Viktoria Šafranić 03. siječnja 2022.

Najučinkovitiji način skidanja istih je lasersko uklanjanje tetovaža…

Skloni ste postavljanju tetovaža jer smatrate da iste obilježavaju određene trenutke vašeg života. Neke od njih asociraju nas na bliske ljude u našim životima, na one koji su uz nas ili na one koje smo izgubili, dok se neke vežu uz naše hobije, najdraže godišnje doba, kućne ljubimce i slično.

Malene i suptilne tetovaže većinom želimo zadržati vječno jer izgledaju lijepo i decentno, no ima i onih koje bismo najradije sakrili zauvijek. Ali je li to tako jednostavno?

Prije nego što stavljamo tetovažu moramo dobro razmisliti što nam ista znači i hoćemo li se za 5 ili 10 godina pokajati zbog nje. Ime dečka ili godišnjice veze definitivno ne biste trebali stavljati jer nikada ne znate gdje će vas sudbina odvesti. Ime djeteta je daleko prihvatljivije jer neovisno o tome što se dogodilo u vašem životu, dijete uvijek ostaje dijete kao i motivi poput sunca, mora, snježnih pahulja koji će vam uvijek izmamiti osmijeh na licu.

Bez obzira za kakvu se tetovažu odlučili, više ne morate očajavati ako istu želite ukloniti…

Laserska metoda trenutno je najuspješnija i najbolja metoda za uklanjanje tetovaža, jer nakon iste ne ostaju ožiljci, a za istu se možete naručiti u Polikliniku Maletić.

Tijekom tetoviranja boja se iglom unosi u slojeve kože. No, kako kod ljudi dođe do promjena estetskih stavova, kako se mijenja moda, a i sam izgled tetovaže mijenja se uslijed promjena na koži uzrokovanom na primjer rastezanjem zbog trudnoće, debljanja ili uslijed starenja, zatim je jedan od razloga promjena emocionalnog stanja (tetovirana imena) ili prisile (upis u vojne ili policijske škole) te se javlja želja za uklanjanjem tetovaže.

Donedavno su se tetovaže odstranjivale kirurškim zahvatom – komad kože se izrezao ili skidao sloj kože Thierschovim nožem, što u oba slučaja ostavlja vidljive ožiljke. K tome kirurškim izrezivanjem nije moguće ukloniti veću tetovažu. No ti su zahvati u međuvremenu zastarjeli.

Kod laserskog zahvata odstranjivanja tetovaža bitno je koristiti poseban laser koji ima izrazito kratko vrijeme trajanja laserskog pulsa, što je važno, jer se na taj način pigment uništava upijanjem energije laserske zrake. Svaki pigment ima određeni raspon valnih dužina koje upija. Za vrijeme zahvata razvija se velika temperatura koja topi pigment, ali ne oštećuje okolno tkivo.

OPIS ZAHVATA

Nakon dezinfekcije regije koja se planira tretirati, neželjeni pigment (tetovažu) prvo obrađuju Er:Yag frakcijskim laserom koji ostavlja točkasta oštećenja na površini kože. Ovaj je korak priprema za tretman uklanjanja tetovaže.

Nakon toga obrađuju tetovirano područje s Q SWITCH laserom i s određenim nastavkom djeluju na pigment – koji ćemo nastavak koristiti ovisi o boji koja se želi odstraniti. S obzirom na to da se prilikom rada lasera kod ovog tretmana oslobađa velika toplina, koristi se specijalan uređaj koji ispuhuje hladan zrak na mjesto djelovanja lasera kako zahvat ne bi bio neugodan.

Nije uputno tretirati svježe tetovaže, već treba pričekati 6 do 12 mjeseci.

PREPORUKE NAKON ZAHVATA

Nakon laserskog odstranjivanja tetovaže tretirano mjesto treba mazati Bepanthen kremom i zaštiti zavojem. Taj postupak valja ponoviti u naredna 2 do 3 dana i to nekoliko puta dnevno.

Također je uputno narednih mjesec dana tretirano mjesto zaštititi od sunca.

PONAVLJANJE ZAHVATA

Ovisno o vrsti tetovaže i o upotrijebljenim bojama za potpuno odstranjenje uglavnom je potrebno 2 do 10 tretmana koji se ponavljaju u razmacima od najmanje mjesec dana kako bi se tetovaža u potpunosti uklonila.

PREDNOSTI OVE METODE

Za razliku od dosadašnjih metoda odstranjivanja tetovaža kirurškim izrezivanjem ili skidanjem sloja kože Thierschovim nožem, laserski tretman ne ostavlja ožiljke te je bezbolan i minimalno invazivan. Ako se pri odstranjivanju tetovaža kombiniraju Er:Yag i Q SWITCH laseri, potreban je znatno manji broj tretmana za potpuno uklanjanje tetovaže. Njihova iskustva s kombinacijom ova dva lasera su izvrsna i pokazuju dobre rezultate.

U Poliklinici Maletić koristimo se već od 2008. godine raznim vrstama lasera poznatog slovenskog proizvođača Fotona koji su se pokazali učinkovitim i uspješnim u estetskoj medicini. Zahvaljujući tom dugom iskustvu i vlastitim istraživanjima, u Poliklinici Maletić mogu za svakog pacijenta odrediti individualnu metodu koja će za njegov specifični slučaj pokazati najbolje rezultate.