FOTO by IKEA
IKEA otkrila RECEPT za svoje prefine mesne okruglice
Lakše je napraviti ove mesne okruglice nego sklopiti IKEA namještaj
Više nikad nećemo uzimati zdravo za gotovo onaj osjećaj kada razgledavamo namještaj i dekoraciju za dom i nakon uspješnog shoppinga odemo pojesti poznate švedske mesne okruglice. Svi koji su bili u IKEA-i znaju o čemu pričamo i ostaje pitanje da li tamo idemo da nešto kupimo i usput svratimo u restoran ili idemo u restoran pa usput nešto i kupimo?
Budući da situacija u kojoj se nalazimo nalaže da ostanemo doma IKEA se pobrinula da ne ostanemo zakinuti za užitak kupovine i specijalitete koje nude.
Jednostavna web trgovina omogućit će vam da iz udobnosti svog doma naručite bilo što iz ponude, a kako se tradicija konzumacije mesnih okruglica ne bi prekinula otkrili su i recept za iste.
Recept nije kompliciran, ne zahtijeva puno kuharskog iskustva i čini nam se da je priprema jednostavnija od sklapanja nekog njihovog namještaja.
Napravit ćete ga u 6 koraka, bit će vam potrebno 8 sastojaka za mesne okruglice i 8 sastojaka za poznati umak. Od ove količine dobit ćete od 20 – 24 mesne okruglice, dovoljno za 4 osobe.
Sastojci za mesne okruglice
- 500g goveđeg mljevenog mesa
- 250g svinjskog mljevenog mesa
- 1 luk
- 1 češnja češnjaka (zdrobljenog ili mljevenog)
- 100g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 5 žlica punomasnog mlijeka
- sol i papar po ukusu
Sastojci za umak
- 40g maslaca
- 40g običnog brašna
- 150ml povrtnog temeljca
- 150ml goveđeg temeljca
- 150 ml slatkog vrhnja
- 2 žličice sojinog umaka
- 1 žličica senfa
- malo ulja
PRIPREMA
Mesne kuglice
- Kombinirajte goveđu i svinjsku mljevenu smjesu i dobro izmiješajte. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i opet dobro promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
- Smjesu oblikujte u male okrugle kuglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku dva sata (kako bi im pomogli da zadrže oblik tijekom kuhanja).
- U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, lagano dodajte mesne okruglice i držite ih na tavi dok ne poprime lijepu smeđu boju.
- Kad porumene stavite ih u pleh, prekrijte i pecite još oko 30 minuta na temperaturi od 160°C ili 180°C.
Umak
- U tavi rastopite 40g maslaca te dodajte 40 g brašna i nastavite neprestano miješati oko 2 minute. Dodajte 150ml povrtnog temeljca i 150ml goveđeg temeljca i nastavite miješati.
- Dodajte slatko vrhnje, 2 žličice sojinog umaka i 1 žličicu senfa. Stavite sve na laganu vatru i ostavite da se umak zgusne. Nastavite miješati.
Dobar tek!